Câștigătorii Premiilor LSRS pentru Excelență Academică, ediția a VI-a. GALERIE FOTO

Peste 1000 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români, precum și membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) din peste 50 de ţări s-au reunit în 8 ianuarie la Palatul Parlamentului pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. LSRS a sărbătorit, totodată, 6 ani de activitate.

La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 9 premii:

  1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Sergiu Iliev (Imperial College, Marea Britanie).
  2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Alexandra-Maria Bocşe (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
  3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Mădălina Vlăsceanu (Universitatea Rochester, SUA).
  4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Carla Baricz (Universitatea Yale, SUA).
  5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Viorica Raluca Contu (Universitatea din Yamanashi, Japonia).
  6. Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Antonela Vieriu (Universitatea Albert Ludwigs din Freiburg, Germania).
  7. Studentul Anului în România – Ionuț Budișteanu (Universitatea din Bucureşti).
  8. Premiul Special în Arte “Grigore Vieru” – Alecsandra Raluca Drăgoi (Universitatea Portsmouth, Marea Britanie).
  9. Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Raluca Popa (Universitatea MIT, SUA).

Gala LSRS 2015_4_Raluca Popa

Raluca Popa (foto), câştigătoarea Marelui Premiu, este din Sibiu şi în septembrie 2014 a terminat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA în domeniul informaticii, cu specializarea în Securitatea Internetului.

Teza sa de doctorat contribuie la protejarea datelor confidenţiale sau private împotriva hackerilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT.

Proiectul Ralucăi, CryptDB, este folosit de companii de renume precum Google, SAP AG şi Lincoln Labs. La începutul acestui an a decis să accepte oferta Universității Berkeley, unde își va începe cariera academică.

Distincții speciale

LSRS i-a oferit colonelului Dorin Petruţ distincția „Eroism, devotament și demnitate”. În a doua sa misiune în Irak, pe 11 septembrie 2007, el i-a salvat viaţa unui colonel britanic, cu preţul pierderii unui picior.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, şi secretarii de stat Raed Arafat, de la MAI, şi Diana Voicu, de la MSI.

Gala LSRS 2015_1

Fundaţia CAESAR

Gala LSRS 2015 a marcat și începerea activității Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), proiect al LSRS început în 2011 și ajuns astăzi la independență juridică.

CAESAR este o Fundație de sine stătătoare, dezvoltată pe trei direcții: comunitate, laborator de idei şi platformă de acţiune civică a tinerilor, oferind idei şi soluţii concrete în domenii de importanţă strategică pentru viitorul României.

“În acest context, unul dintre primele proiecte pe care CAESAR le va lansa curând este promovarea adoptării votului electronic și prin corespondență. Dacă următoarele două luni nu vor aduce un progres real în această direcție, CAESAR va utiliza dreptul la inițiativă legislativă cetățenească – garantat de articolul 74 din Constituție – și va prezenta Parlamentului în cel mai scurt timp 100.000 de semnături de susținere a unui astfel de proiect, în condițiile legii”, se arată în comunicatul remis redacţiei de LSRS.

Gala LSRS 2015_2

Sponsorii Premiilor LSRS: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group, Ernst & Young, CEC Bank, British Council, Voicu & Filipescu, ENEL și TAROM. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.