Centrul Bucurestilor, vandalizat de ultrasi

Scenele de violenta petrecute sambata seara in Piata Universitatii din Bucuresti s-au transformat, duminica, in lupte de strada similare cu cele din Grecia si Londra. Tineri violenti, cu fetele acoperite de fulare, cagule si glugi, i-au atacat pe jandarmi cu pietre, bucati de caldaram, sticle si pubele. Fortele de ordine au ripostat in repetate randuri cu gaze lacrimogene, ulterior si cu tunuri cu apa, dar au fost depasiti de situatie, atacantii – aceiasi “ultrasi”, suporteri ai galeriilor Steaua si Dinamo, de data asta ajutati si de cei ai Rapidului – dand foc mai multor magazine, chioscuri, distrugand masini  si spargand geamurile sediilor de banci din zona Universitatii – Unirii.

Centrul Capitalei a fost vandalizat in cele aproape 5 ore de atac, numarul ultrasilor fiind la inceput de 50-60, apoi crescand la cateva sute. Totul a inceput la ora 19.20, cand un jandarm a fost lovit cu piatra. Grupurile de suporteri de fotbal veniti si cu o seara inainte au reaparut ca din senin in Piata Universitatii. “Spectacolul” a inceput, iar pentru cateva minute bune toata lumea parea paralizata in fata vandalilor. Acestia au smuls dalele de marmura de pe scarile de la platoul Teatrului National si i-au tintit pe jandarmi. Au aruncat cu petarde si sticle incendiare, iar doi jurnalisti au luat foc pur si simplu, ei fiind salvati de jandarmi.

Dupa 10 minute, jandarmii au intervenit in forta, dar ultrasii s-au refugiat printre protestatarii pasnici de pe platoul din fata Teatrului Nastional. Organele de ordine au folosit inclusiv gaze lacrimogene in zona din care s-au aruncat cu pietre. Atacatorii au disparut circa 20 de minute in spatele teatrului si au reaparut in zona Coltea. Scutierii au fost masati pe bulevard inspre Unirii, impingandu-i pe cei care aruncau cu pietre inspre magazinul Unirea. Organele de ordine au incercat sa evite folosirea fortei, dar ultrasii au urmarit tocmai confruntarile violente.

Teatrul de lupta a durat pana la miezul noptii si s-a extins in Centrul Istoric, Piata Sf. Gheorghe, spatele magazinului Cocor si Hanul lui Manuc, oferind grupului pasnic, de circa 1.000 de persoane,  de pe platoul Teatrului National, un spectacol violent, cum numai la televizor mai putuse fi vazut. Pentru a-i proteja pe cei din piata, jandarmii i-a mpins permanent pe ultrasi spre Piata Unirii, iar agresorii refugiati pe stradutele laterale din Centrul Istoric au fost urmariti de ofiterii de la SPIR, adusi special la ora 23.00.

Masini incendiate

Bilantul pagubelor: masini, chioscuri, banci de lemn si cosuri de gunoi incendiate, pietre cubice scoase din caldaram si aruncate in geamurile sediilor de banci si magazinelor aflate de-a lungul bulevardului. Totodata, au fost mai multe focuri aprinse pe strada in zona Universitatii, intre Universitate si magazinul Cocor, la intrarea in pasajul Unirii, in zona Marasesti la intersectia cu Bd. Cantemir, in fata Mitropoliei. Ultimul incendiat a fost un chiosc de ziare de langa magazinul Unirea.  

Au fost duse la Politie 40 de persoane, iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a intervenit pentru 22 de victime, dintre care 14 au fost transportate la spital, in timp ce opt au refuzat, a comunicat Daniel Vasile, oficial al ISU Bucureşti. Din cele 14 persoane, doi sunt jandarmi.

“Jos Basescu!”, “Jos taxa auto!”

Sloganurile cele mai des auzite a fost “Jos Basescu”, “Jos taxa auto” si “Anticipate”, dar cele cateva sute de manifestanti ramase in piata – cei pasnici – au insistat ca protestul lor este apolitic. Intr-o declaratie de presa la pranz, Crin Antonescu, presedintele PNL, i-a indemnat pe romani sa participe pasnic la manifestatii, anuntand ca le cere si celorlalte partide din USL sa vina, de luni, la mitingurile din tara. Totusi, protestatarii s-au adunat in numar mic, in Piata Universitatii adunandu-se maxim 1.000 de persoane – atat vineri, cat si sambata, si dumunica, iar in celelalte orase mari din tara, cateva sute. 

Protestul de duminica s-a incheiat in Piata Universitatii la miezul noptii, ultimii 50 de protestatari – parte din ei bauti -, care nu voiau sa plece din piata, au fost rugati sa se indrepte spre dubele de jandarmi. Ei vor fi identificati si, probabil, vor primi amenda 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.