CNADNR, veriga slabă

Bombardată din toate părţile de membrii Guvernului, deşi fostul ministru Ovidiu Silaghi i-a schimbat pe toţi şefii iar pe directorul general de două ori, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a devenit inamicul public numărul 1 în ochii autorităţilor care nu pot face faţă nămeţilor şi viscolului. Compania a  trecut de curând în subordinea ministrului delegat Dan Şova, care a schimbat deja 4 dintre directorii puşi de Silaghi. Vineri, la Comandamentul de iarnă, vicepremierul Liviu Dragnea a luat şi el la bastoane CNADNR, acuzând-o că este “veriga slabă” a operaţiunilor de deszăpezire cu care se luptă Guvernul pe Cod Portocaliu de viscol şi ninsori, în timp ce şefii companiei au sărbătorit la Bâlea Lac, la bilanţul activităţii pe 2012. Premierul Victor Ponta ameninţă că “dacă cei de la CNADNR s-au ţinut de petreceri, nu de deszăpeziri, îi dăm pe toţi afară!”.

La şedinţa Comandamentului de iarnă, ce a avut loc vineri la Guvern, mai multe autorităţi locale au reclamat că nu au putut comunica eficient cu reprezentanţii CNADNR în ultimele zile, iar în ultimele ore nici atât.

Directori din CNADNR au participat joi, la Bâlea Lac, la o şedinţă de “plan operativ” privind bilanţul pe anul trecut şi proiectul de buget pe 2013, dar discuţiile au fost finalizate în cursul serii, astfel încât participanţii au plecat din staţiune în noaptea de joi spre vineri, potrivit unui comunicat al companiei.

“Şedinţa a avut loc la ora 14.30, problemele discutate au fost tranşate până la finalul zilei, iar în cursul nopţii participanţii au plecat. Astfel, în jurul orei 2.00, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi se afla în zona localităţii Bacău, iar în jurul orei 1.30, directorul DRDP Bucureşti se afla pe raza administrativa a regionalei”, se precizează în document.

Totuşi, la şedinţa Comandamentului de vineri nu a fost prezent nimeni din conducerea CNADNR. Jurnaliştii au aflat că şefii companiei au petrecut la munte, deşi meteorologii emiseseră o avertizare Cod Galben pentru 31 de judeţe încă de joi la ora 18.00, apoi Cod Portocaliu de viscol şi ninsori abundente în zona Moldovei de joi noaptea până vineri.

Vineri au fost închise circulaţiei 14 tronsoane de drumuri naţionale, iar drumarii nu au intervenit, acuzând viscolul.

Dragnea: “Ori veniţi aici să informaţi, ori nu!”

Vicepremierul Liviu Dragnea a criticat conducerea CNADNR pentru modul în care a prezentat informaţiile în Comandamentul de iarnă convocat vineri la Guvern, atenţionând că este “veriga slabă” şi că este ultima dată când acceptă “această bâlbă naţională”.

“Ori veniţi aici să informaţi, ori nu!”, le-a spus el membrilor CNADNR, în şedinţa Comandamentului.

Vicepremierul a precizat că CNADNR are “cele mai multe contracte sau toate contractele” pentru drumurile naţionale şi trebuie să prezinte informaţii precise despre ce se întâmplă cu intervenţiile pe aceste drumuri.

Amintim că CNADNR are încheiate 45 de contracte de deszăpezire, în valoare de peste 310 milioane lei.

Cel mai avantajat în această situaţie este Relu Fenechiu, care a rămas cu drumurile naţionale la Ministerul Transporturilor, dar nu răspunde de deszăpezirea lor, după ce Ministerul Marilor Proiecte a preluat CNADNR. A încercat el la început să spună că ministerul va cumpăra autofreze şi lame pentru deszăpezirea şoselelor, dar acum tace chitic, până trece iarna.

Ponta: “Dacă cei de la CNADNR se ţin de petreceri, îi dăm pe toţi afară!”

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut şefului CNADNR, Mircea Pop, să vină la Bucureşti, la raport.

“Am vorbit cu domnul Pop, care nu era la Bâlea Lac, era la Cluj, şi l-am chemat în Bucureşti. Vreau să verific ce s-a întâmplat cu conducerea CNADNR. Dacă într-adevăr (directorii, n. red.) se ţineau de petreceri, nu de deszăpeziri, da, îi dăm pe toţi afară”, a spus Ponta.

Mai puţin pe ministrul delegat Dan Şova, în subordinea căruia se află CNADNR şi care nu s-a prezentat la Comandament, fugind de răspundere.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.