COD GALBEN de POLEI până miercuri. CNADNR avertizează că materialele antiderapante pot fi spălate de ploi şi ninsori

ANM a emis o atenţionare Cod Galben de ploi însemante cantitativ, polei, ninsori şi intensificări ale vântului în aproape toată ţara, din această seară de la ora 23.00 până miercuri, 10 decembrie, la ora 10.00. CNADNR îi atenţionează pe şoferi că, în aceste condiţii, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe drumurile naţionale şi autostrăzi, astfel că este posibil ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede.

De altfel, CNADNR comunică în timp util, pe www.cnadnr.ro, regiunile în care va apărea fenomenul de polei.

Spre exemplu, potrivit comunicării de la ora 12.35, se arată că din această seară de la ora 20.00 şi până mâine la aceeaşi oră există riscul formării lunecuşului şi poleiului județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, astfel că utilajele acţionează preventiv cu materiale antiderapante.

Potrivit ANM, aria precipitaţiilor se va extinde din această seară dinspre sud spre nord-est, cuprinzând treptat majoritatea zonelor.

În Oltenia şi în Muntenia va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse, în general, între 25 şi 50 l/mp.

În Moldova, la noapte vor ploaie şi burniţă, slabe cantitativ, dar care, local, vor depune polei. Apoi ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice.

În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 15…20 cm, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Vântul se va intensifica în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 55…60 km/h, dar izolat şi pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada.

Căderi de lapoviţă sunt posibile pe suprafeţe mici şi în regiunile sudice şi centrale.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza Codul Galben.

Avertizare CNADNR

„Atenţionăm participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza ploilor abundente şi a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede”, transmite CNADNR, într-un comunicat de presă.

Compania asigură că se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), iar „o altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo menţionate mai sus se referă la monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru  întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi”.

CNADNR le recomandă tuturor să pornească la drum numai cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.

Înainte de plecarea la drum, conducătorii auto trebuie să se informeze asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, tel. 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe www.cnadnr.ro. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.