Codaşi la construcţii în UE

România a înregistrat cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană în februarie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, respectiv cu 14,6% ca serie brută şi cu 12,1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datele prezentate astăzi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcții au crescut în februarie cu 5,5% faţă de luna corespunzătoare anului trecut, iar în Zona Euro s-a înregistrat un avans de 6,7%.

După România, lucrările de construcții au scăzut în rândul statelor membre cel mai mult în Portugalia (-11,5%) și Italia (-7,9%).

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Slovenia (33,1%), Ungaria (28,3%), Spania (23,9%), Polonia (14,4%) și Germania (14,1%).

Comparativ cu ianuarie, lucrările de construcții au înregistrat în februarie o creștere de 0,1% în Uniunea Europeană și în Zona Euro. În rândul statelor membre, cel mai semnificativ declin au înregistrat în Slovenia (-4,9%), Italia (-3,7%) și Marea Britanie (-2,8%), iar cele mai mari creșteri – Polonia (17,4%), Ungaria (8,2%), Spania (3%), Cehia (1,5%), Portugalia (0,9%), Olanda (0,8%), Franța și România (ambele cu 0,7%).

Institutul Național de Statistică (INS) anunţase însă că volumul lucrărilor de construcții a crescut în februarie faţă de ianuarie, în România, cu 16,7% ca serie brută şi cu 0,8% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.