Comisia Europeana asteapta alt raspuns de la Ponta: “Primul nu a fost suficient de precis”

Comisia Europeana asteapta in continuare un raspuns de la premierul roman Victor Ponta la cererile sale in legatura cu criza politica ce afecteaza tara si spera sa il primeasca rapid, a declarat, luni, Olivier Bailly, unul dintre purtatorii de cuvant. “Nu am primit pana acum oficial scrisoarea finala din partea autoritatilor romane”, a declarat el, adaugand ca Executivul european asteapta “confirmarea angajamentelor scrise ale Guvernului”.

Ponta a afirmat vineri ca a raspuns in scris cerintelor din lista primita de la Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Insa, potrivit unei surse europene, acest prim raspuns nu era “suficient de precis”.

La sfarsitul saptamanii, Bruxelles-ul i-a transmis Guvernului roman ca este “necesar sa consolideze unele aspecte pentru ca raspunsul Bucurestiului sa fie perfect in concordanta cu ceea ce a promis premierul”.

Contactele au continuat intre Bruxelles si Bucuresti “in mod intens tot week-end-ul”, a subliniat, luni, Bailly.

In cadrul intalnirii de vineri de la Bruxelles dintre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si premierul roman, “noi am luat nota de pozitia lui Ponta care a promis sa raspunda urgent”. “Nu este timp de pierdut si aceasta scrisoare trebuie sa ajunga urgent”, a insistat Bailly.

Bruxelles-ul a solicitat, de asemenea, abrogarea a doua ordonante de urgenta, adoptate saptamana trecuta, care reduc puterile Curtii Constitutionale si schimba regulile referendumului prevazut pentru 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu, votata de Parlament la 6 iulie.

Guvernul a cerut Parlamentului sa se reuneasca in sesiune extraordinara in aceasta saptamana pentru a adapta legile la recomandarile Curtii Constitutionale, care a fixat un prag minim de 50 la suta pentru participarea la referendum.

Raportul MCV va reflecta pozitia CE fata de ultimele evenimente din Romania

Dar, potrivit unei surse europene, votul final risca sa aiba loc prea tarziu pentru a fi inclus in raportul care urmeaza sa fie publicat miercuri de Comisie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Bailly a confirmat luni ca, in cazul Romaniei, raportul pe Justitie (de miercuri, 18 iulie, n. red.) va “reflecta pozitia Comisiei cu privire la ultimele evenimente din aceasta tara”.

Cele doua rapoarte vor preconiza mentinerea acestui mecanism pentru cele doua tari si le va cere eforturi suplimentare. Executivul european va decide in ce masura va supraveghea evolutia situatiei politice din Romania. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.