Conflict intre Traian Basescu si Raed Arafat pe Legea Sanatatii

Proiectul noii legi a Sanatatii, aflat in dezbatere publica, a accentuat conflictul dintre presedintele Traian Basescu si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, deschis de seful statului in luna decembrie, cand l-a acuzat pe intemeietorul SMURD ca se opune reformarii sistemului medical. Presedintele a spus in in 21 decembrie, la postul public de televiziune, ca “Raed Arafat este un dusman al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, uitand ca si sistemul SMURD creat de el a fost mai intai o fundatie”, precizand ca, pentru el, “singurul motiv” al blocarii acestui proiect este “traficul de influenta facut de baronii sistemului de sanatate si de cei ai medicamentelor, care par mai importanti decat interesul national”.

Luni, Traian Basescu a intervenit telefonic intr-o emisiune la Realitatea TV, in care se afla invitat Raed Arafat, si l-a acuzat ca, desi se afla in conducerea  institutiei care a promovat proiectul de lege – Ministerului Sanatatii -, acesta continua sa critice documentul, crend o “psihoza publica”. “Vreau sa-l atentionez pe dl. doctor Arafat ca acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat in dezbatere publica. Cea mai corecta abordare este sa se prezinte la ministru (ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, n. red.) cu observatiile dansului, si nu sa creeze o psihoza publica ca “acest guvern ticalos” – nu, dle Arafat?”, l-a adminestat presedintele.

Raed Arafat a parut consternat de interventia lui Traian Basescu, reusind sa-l intrerupa doar pentru a rosti doar cateva cuvinte defensive – “Nu am zis asa ceva. Dl presedinte, nu am zis niciodata …”, in timp ce atacul sefului statului a continuat si mai puternic: “… (acest guvern ticalos) vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea la niste golani privati, nu?”. “Punem in ghilimele”, a spus Basescu. “Nu am zis asa ceva”, a raspuns din nou Arafat, dar seful statului a insistat: “Daca asta e mesajul, gresiti, dl doctor, si este mincinos si incorect”.

Dupa interventia lui Traian Basescu, Raed Arafat a declarat ca va decide pana marti “ce are de facut” in conditiile in care doreste sa-si apere in continuare punctul de vedere. “Eu cred ca o sa trebuiasca sa ma gandesc foarte serios. Suntem intr-o faza in care intr-adevar va trebui sa vorbesc din afara sistemului si sa continui (…) Pana maine ma gandesc la modul cel mai serios ce am de facut”, a spus doctorul Arafat, care a precizat ca nu este un razboi al sau, personal, in conditiile in care “maine pot sa gasesc un loc si sa ma duc imediat, si cu plata si cu salariul mai bun”.

Raed Arafat a precizat ca a avut o discutie telefonica cu presedintele Basescu, dar nu a existat cu dialog cu reprezentantii comisiei prezidentiale, in conditiile in care discutiile s-au purtat in sensul “asta este, asta vreau. “Este, clar, ultima batalie. Ma retrag si vorbesc din afara, ca orice cetatean roman, fara sa fie legat de anumite responsabilitati si obligatii. Asa e normal si onest din partea mea”, a comentat Raed Arafat.

El a mai spus ca “Nu am zis ca acest guvern nu e ok, am spus ca am fost sprijiniti … Eu vorbesc de riscul de viitor, de viziune de sistem”, a adaugat acesta.

Basescu: “Daca are o alta parere decat propriul sau ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori secretarul de stat”

Ulterior, Traian Basescu a revenit telefonic in emisiune, unde a afirmat ca  “demnitarii Ministerului Sanatatii au obligatia sa explice legea cetatenilor, inainte de o ataca sau critica” si a amintit cazul lui Sebastian Lazaroiu, care a plecat din Guvern la doua saptamani dupa ce a fost numit, in urma unor declaratii critice. “Nu-i spune nimeni ca dl Arafat nu are dreptul sa aiba parerea sa (…) Daca are o alta parere decat propriul sau ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori secretarul de atat”, a declarat presedintele.

Intrebat cine va pleca, Basescu a raspuns: “Ghici ghicitoarea mea” si a amintit exemplul lui Lazaroiu, care “a fost remaniat prompt”.

Presedintele a afirmat ca Raed Arafat are viziuni “stangiste”: “Cred ca dl. Raed Arafat are niste puncte de vedere … nu vreau sa spun urat … rau, stangiste, ca numai statul trebuie sa fie in sistemul de urgenta. Toata Europa a demonstrat ca sistemele mixte sunt optime, alte stat l-au privatizat complet. Asezarea unor elemente de privat e foarte buna, asta trebuie sa inteleaga dl Raed Arafat”, a sustinut seful statului.

Raed Arafat, decorat la Cotroceni in 2005

Reamintim ca Traian Basescu a apreciat pana acum activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) atat prin declaratii publice, cat si prin conferirea in 2010, la implinirea a 20 de ani de la infiintarea SMURD, a Ordinului National ”Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, a Ordinului ”Meritul Sanitar” in grad de Cavaler cu insemne pentru civili, a Ordinului ”Virtutea Militara” in grad de Cavaler si a Medaliei ”Meritul Sanitar” clasa a III-a, unor medici si asistente initiatori ai proiectului care a salvat zeci de mii de vieti, mare parte dintre raniti provenind din accidente de circulatie. Medicul Raed Arafat, cel care a pus bazele medicinei de urgenta moderne in Romania, a fost decorat, tot de presedintele Traian Basescu, la 31 decembrie 2005, cu “Ordinul National pentru Merit in grad de Ofiter”, pentru eforturile depuse in salvarea oamenilor la inundatiile din acel an, si pentru cele de zi cu zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani.

Basescu: “Am restructurat usor mineritul, calea ferata, dar am intampinat o foarte mare rezistenta in sanatate, educatie”

Iata argumentele lui Traian Basescu pentru atacul dur asupra lui Raed Arafat: “SMURD nu are nicio treaba cu Ministerul Sanatatii. Singurul lucru pe care il deschide aceasta lege sunt ambulante private. Trebuie sa recunoastem ca, in Romania, cel mai greu de modernizat au fost sistemele cu densitate mare de oameni cu studii superioare. Am restructurat destul de usor mineritul, calea ferata, dar am intampinat o foarte mare rezistenta in sanatate, educatie. Sunt oameni care mor si la care nu ajunge niciun mijloc de salvare. Vreau sa fie foarte clar ca avem nevoie de sistem privat in sanatate. Si noi spunem ca sistemul de ambulante e un exemplu bun, dar nu e suficient. Mai avem nevoie de 1.200 de salvari ca sa functioneze sistemul, si nu numai la Bucuresti, Cluj sau Iasi, ci si la Dalga”, a precizat seful statului.

El a acuzat ca “ste o campanie publica impotriva legii, lucru care mi se pare incorect”. “Sunt profesorii astia universitari din sanatate, poate ca au un grad de aroganta, inclusiv fata de mine. Daca as primi de la dr. Arafat niste observatii, le-as spune celor din Comisia Prezidentiala: “Bai oameni buni, ia uitati-va aici”, si l-as sprijini. Dar lansarea unei campanii publice mi se pare incorecta”, a insistat Basescu pe motivul supararii sale pe dr. Arafat.

Basescu: “Astept ca dr. Arafat sa-si inteleaga misiunea de secretar de stat”

In privinta sistemului privat de urgenta, seful statului a explicat ca “daca o ambulanta privata e mai aproape de un om din mediul rural care a facut infarct, se poate duce sa-l ia”. “Eu ma gandesc, in primul rand, la primarii si consilii judetene (care trebuie, n. red.) sa fie contributori la acest sistem. 112 va dirija ambulanta cea mai apropiata. Ce ne sperie, un slogan sau impresia ca avem un serviciu de urgenta foarte bun? E foarte bun, dar e insuficient. Ar fi o mare greseala (ca Legea Sanatatiii, n. red.) sa treaca prin asumarea raspunderii. Inainte de a ajunge in parlament trebuie dezbatuta public in mod onest”, a mai spus presedintele.

Revenind la dr. Arafat, Traian Basescu a spus ca “Astept ca dl. Raed Arafat sa-si inteleaga misiunea de secretar de stat. Nu-i accept ideea numai statul trebuie sa finanteze salvari. Si eu cred ca e regretabil sa demisioneze. Trebuie sa-si ajusteze pozitia si sa inteleaga rolul de secretar de stat”, a conchis, luni seara, seful statului.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.