Constructorii cer Guvernului să le achite creanţele de 1,8 miliarde euro

Executivul trebuie să-şi asume un program de plată a creanţelor de către entităţile achizitoare cu capital de stat şi autorităţile locale, alături de societăţile cu capital de stat, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Este vorba despre creanţele aferente societăţilor de construcţii pentru perioada 2009-2012, estimate la începutul anului în curs la circa 1,8 miliarde de euro. Plosceanu susţine că premisele începutului de an nu permit estimări de ieşire din recesiune în 2013 a sectorului de construcţii.

Dacă Guvernul nu va lua urgent măsuri pentru deblocarea investiţiilor din domeniul construcţiilor, competitivitatea societăţilor de profil va fi afectată pe termen lung, diminuând capacitatea acestor firme de a se implica în proiectele finanţate din fonduri structurale în perioada 2014-2020, a arătat Laurenţiu Plosceanu.

Acesta a precizat, totodată, că ministerele de profil şi autorităţile locale trebuie să comunice public programele de investiţii pentru 2013, precizând disponibilitatea resurselor financiare aferente.

Programele de investiţii pentru anul 2013 trebuie făcute publice

„Vom trimite o scrisoare către Guvern, în care vom solicita să anunţe public programele de investiţii pentru anul 2013. Vom cere, de asemenea, ca Executivul să ia măsuri pentru implementarea de urgenţă a Directivei comunitare privind combaterea plăţilor întârziate, având ca termen luna martie”, a mai spus Plosceanu.

El susţine că o altă măsură importantă ce trebuie luată de Guvern este rectificarea bugetară la mijlocul acestui an, care să pună accent pe necesitatea promovării acelor investiţii de interes naţional şi local.

În contextul liberalizării pieţei forţei de muncă în UE din 2014, ARACO va încerca să convină cu partenerii patronali din Germania mecanisme de colaborare, care să implice subcontractarea de lucrări sau gestionarea în comun a fluxurilor de muncitori migranţi. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.