Contratimp: Protestatarii anti-Roşia Montană nu i-au deranjat pe politicieni la Iaşi la Sf. Parascheva, dar au trecut pe la Guvern şi DNA

Militanţii campaniei “Salvaţi Roşia Montană!” nu i-au deranjat pe politicieni la Iaşi, unde se află, de 3 zile, „toată floarea” Guvernului şi Parlamentului pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva. Ecologiştii au trecut însă pe la sediul Guvernului, în Bucureşti, să-i arate frunza roş-verde premierului Ponta, deşi ştiau că acesta se află în celălalt colţ al ţării. Ieri au avut loc proteste în Bucureşti şi alte mari oraşe din ţară, în a 7-a duminică de la debutul acestora. Cei declaraţi împotriva exploatării pe bază de cianură la Roşia Montană au trecut şi pe la sediul DNA – moment evitat acum o săptămână, când acolo se aflau – şi apoi au venit la Universitate – circa 100 de persoane nemulţumite de schimbarea intempestivă din funcţie a procurorului Papici şi cereau independenţa Justiţiei. De altfel, participanţii la campania „Salvaţi Roşia Montană” nu au acceptat, într-o lună şi jumătate de demonstraţii, nicio pancartă sau slogan pe altă temă, nici măcar când acestea l-au vizat pe copilul de 4 ani mâncat de câinii vagabonzi din Bucureşti. 

Protestatarii – câteva sute la început, apoi peste 3.000 – s-au adunat la ora 17.00 la staţia de metrou 1 Mai şi au pornit în marş, escortaţi de jandarmi, timp de aproape 3 ore.

Au trecut prin mai multe zone ale Capitalei până să ajungă la Piaţa Universităţii, scandând “Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, “Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”, “Roşia, Roşia, vine revoluţia!”. Ei au purtat un banner uriaş cu textul “Tagma cianuriştilor. Gabriel & Asociaţii”, sub care au afişat chipurile politicienilor Traian Băsescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Şova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu şi Adriean Videanu.

Prima oprire pe traseu a fost în Piaţa Victoriei, unde au scandat “Demisia” şi “Trădarea de ţară în aur se măsoară” şi, cu ajutorul unor bucăţi de hârtie verzi şi roşii ţinute deasupra capului, au format frunza ce reprezintă logo-ul campaniei “Salvaţi Roşia Montană!”.

Manifestanţii au mers apoi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde  s-au oprit circa 10 minute şi au strigat: “DNA, vrem dosarul Roşia!” şi “DNA, fă-ţi birou la Roşia!”. Ei au reluat apoi marşul către Piaţa Universităţii, unde au blocat circulaţia în intersecţie.

Timp de peste o oră au reuşit cei 1.000 de protestatarii rămaşi să ocupe carosabilul, deşi jandarmii au încercat să le oprească pătrunderea în intersecţie. În afară de câteva ciocniri însă, nu au reuşit să îi oprească. Ecologiştii au părăsit piaţa la ora 21.00, fără vreun incident.

Proteste faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană au avut loc duminică seară şi la Cluj-Napoca, unde au fost peste 3.500 de manifestanţi, chiar mai mulţi decât la Bucureşti, Au mers în marş scandând “Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste”, “Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi” şi “Jos Guvernul”, blocând la final Piaţa “Lucian Blaga”.

La Alba-Iulia s-au adunat, de asemenea, circa 250 de persoane, în apropierea statuii lui Avram Iancu, unde au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum “Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, “Moţilor, să fiţi uniţi! Nu vă lăsaţi jefuiţi!” sau “Asta-i ţara moţilor, nu e tagma hoţilor!”. Şi la Câmpeni au fost proteste.

La Iaşi însă, ecologiştii s-au ferit de politicienii veniţi să se roage la racla Sfintei Parascheva, deşi în fiecare dintre duminicile trecute au ieşit în stradă şi în “Capitala moldovei”. Şi nu au nici scuza că nu au primit autorizaţie de la Primărie, pentru că nu au cerut niciodată aşa ceva, într-o lună şi jumătate de când au început demonstraţiile masive în ţară.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.