Creștere economică din comerț, industrie și comunicații în S1

Creşterea PIB s-a bazat în primul semestru (S1) pe comerț, industrie și comunicații, potrivit datelor provizorii ale INS, care menţin estimările-semnal din august privind un avans al economiei de 3,7% ca serie brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier.

La creşterea PIB au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având:

– comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 5,6%

– informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (7,2%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (13,8%);

– industria (+0,5%), cu o pondere de 22,0% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,2%

– impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 13,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,2%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,5%, consecinţă a creşterii cu 8,1% a volumulului său.

“O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, însă, soldul uşor pozitiv al balanţei de plăţi”, notează INS.

În trimestrul II (T2) din 2015, avansul PIB a încetinit la 0,1% comparativ cu T1, în condițiile în care, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de T4 din 2014.

Față de T2 din anul 2014, PIB a crescut în T2 din 2015 cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% estimarea privind avansul economiei românești.  FMI prognozează că economia României va crește cu 2,7%.

PIB a crescut anul trecut cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, potrivit Raportului privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.