Cresteri in constructii, comert, industria prelucratoare si servicii

Managerii societatilor comerciale estimeaza o tendinta de crestere in sectorul de constructii si in comertul cu amanuntul, si o crestere moderata in industria prelucratoare si servicii, in perioada iunie – august 2012, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic,precizeaza INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2012, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele 3 luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Activitatile pentru care se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei sunt fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +31%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +29%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata (sold conjunctural +7%) iar in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

Crestere de 22% in constructii

Potrivit estimarilor din luna iunie 2012, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +22%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +16%).

Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +7%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +16%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +21%).

Comenzi de marfuri cu 18% mai mari

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra crestere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +19%).

Conform estimarilor din luna iunie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata (sold conjunctural +8%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.