Cu 22.000 mai mulţi şomeri decât în ianuarie 2013

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3% pentru ianuarie, astfel că numărul şomerilor a crescut cu 22.000 faţă de aceeaşi lună din 2013, respectiv la 730.000 de persoane, de la 708.000 persoane, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), date publicității astăzi. Pe sexe, rata şomajului urcă la 7,8% pentru bărbaţi și scade la 6,5% pentru femei. Totodată, numărul estimat al şomerilor a scăzut cu 2.000 faţă de luna precedentă, când a fost de 732.000.

Datele INS se referă la șomajul calculat conform conform definiției internaționale a Biroului Internațional al Muncii (BIM).

Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiții: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă oricând în decursul ultimelor 4 săptămâni.

Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă, care cuprinde toate persoanele ce furnizează forța de muncă disponibilă pentru producția de bunuri și servicii în timpul perioadei de referință, incluzând populația ocupată și șomerii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.