Decizia CNE asupra plagiatului lui Ponta, la Andronescu la semnat. Joi aflam verdictul, anunta premierul

1

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara, la emisiunea “Ultimul cuvant” de la B1TV, ca in cursul zilei de joi, Consiliul National de Etica (CNE) va face publica decizia asupra acuzatiilor de plagiat privind teza sa de doctorat. El a spus ca a fost audiat de Consiliu si ca acesta este singurul for care l-a chemat sa-l intrebe despre lucrare. Intrebat de ce nu a dat in judecata revista Nature, daca tot se simte nevinovat, Ponta a ezitat secunde bune, vizibil incurcat, apoi a spus ca a fost afectat “mai mult in plan personal, in plan politic nu”. CNE a discutat, miercuri, pret de 10 ore, pe marginea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, dar si a celei apartinand fostului ministru al Educatiei, Ioan Mang, precum si a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, reclamata de Mugur Ciuvica. Decizia finala a fost trimisa la semnat la ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Verdictul il cunoastem deja de la acea comisie tehnica pe care a infiintat-o CNE cu cate 2-3 specialisti de la facultatile de drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara, si care a decis, luni: Ponta NU a plagiat.

“Nu mai vorbesc nimic despre teza mea de doctorat. Maine (joi, n.red.), Comisia Nationala de Etica (Consiliul National de Etica, Ponta face o confuzie, Comisia de Etica este la Universitatea Bucuresti – n. red.,) a deliberat astazi si maine va face publica decizia in cazul de plagiat. Nu mai vreau să comentez nimic. Consider ca acest scandal a fost instrumentat din motive politice. Sunt convins ca a fost mana lui Traian Basescu” , a declarat Victor Ponta.

Intrebat de moderator ce nu a dat in judecata revista Nature, el a ezitat cateva secunde bune inainte de a raspunde: “Pentru ca m-a afectat personal, nu politic”.

Cat despre rezultat, este ca si stiut, dovada silinistea cu care asteapta verdictul: “Ma voi supune deciziei legale in cazul plagiatului. Celelalte comisii nici macar nu m-au intrebat ceva. Eu am fost audiat, m-am prezentat, asa ca maine veti afla raspunsul”, a mai spus Ponta.

Verdictul CNE, la Andronescu la semnat

Consiliul National de Etica a discutat, miercuri, timp de 10 ore, raportul Comisiei Tehnice, ai carei membri au votat in unanimitate ca Ponta NU a plagiat.

“Aceasta comisie a fost alcatuita de CNE din specialisti in drept penal international, in urma unor solicitari de recomandare formulate de Consiliu catre facultatile de Drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara. Practic, conducatorii acestor facultati au fost solicitati sa recomande cate 2-3 specialisti, din randul carora a fost constituita aceasta comisie”, a precizat purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Gabriela Catana.

Ea a anuntat ca raportul final a fost incheiat si trimis la semnat ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ponta, la pachet cu Mang si Kovesi

Intrebata daca acele concluzii din raportul Comisiei Tehnice din CNE prezentate in presa sunt aceleasi cu cele din raportul analizat miercuri de Consiliul National de Etica, Gabriela Catana a spus ca “rolul membrilor CNE este nu sa analizeze o scurgere de informatii, ci sa lucreze in liniste, cu maxima competenta si fara niciun fel de presiune”.

Tot miercuri, CNE a discutat acuzatiile de plagiat ale fostului ministru al Educatiei, Ioan Mang – care a fost audiat impreuna cu sotia -, dar si teza de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, acuzata de plagiat de Mugur Ciuvica.

Kovesi: “Persoanele de la care se presupune ca am plagiat ma citeaza”

“Nu am plagiat niciun fel de lucrare. Cei care au facut aceste acuzatii nu au verificat doua chestiuni: prima – am publicat foarte multe lucrari sub numele de Lascu, numele meu de fata, si a doua – am publicat in revista “Dreptul” care nu este in format electronic tocmai pentru a evita tentativele de plagiat. Paragrafele pentru care sunt acuzata de plagiat le-am publicat in 2002, iar persoanele de la care se presupune ca am plagiat ma citeaza. Consiliul National de Etica verifica aceste lucruri. Am sa fac public verdictul”, a declarat Laura Codruta Kovesi miercuri seara, invitata la Digi24.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Ponta ori face pe prostul ori chiar este. Dupa ce doua comisii confirma plagiatul, el sustine ca singura comisie care l-a convocat in aceasta problema este cea de la Ministerul educatiei care sustine ca nu a plagiat. Pai nu Ministerul educatiei prin acel ministru sindicalist agramat a intervenit in acest scandal modificand comisia de atestare a diplomelor. Iar acum madam Ecaterina Andronescu cum sa permita unei comisii a ministerului educatiei sa sustina altceva. Oricum analiza ministerului nu trebuie luata in considerare cata vreme acolo sunt oamenii lui Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.