Descoperire MOL în perimetrul Akri-Bijeel

Kalegran Ltd., filială a Grupului MOL, a declarat oficial că perimetrul Akri-Bijeel din Regiunea Kurdistan a Irakului este viabil din punct de vedere comercial. Anunțul are în vedere descoperirile realizate de sonda Bijell-1 (foto) în structuri din perioada jurasică și de sonda Bakrman-1 în formațiuni din triasic, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea Grupului MOL.

După succesul sondei de explorare Bakrman-1, anunțat de Grupul MOL în luna februarie, a fost efectuat un nou test de producție, pe o perioadă extinsă la 24 de zile, între 25 iulie și 26 august 2013.

Rezultatele testului au confirmat producția de petrol cu vâscozitate scăzută și de gaz cu conținut de hidrogen sulfurat, cu un nivel maxim de 3.192 barili de țiței pe zi și 1.019 barili echivalent petrol pe zi pentru gaze. Testele confirmă sustenabilitatea producției pe termen lung. În această fază, MOL intenționează să foreze două sonde de evaluare și să pună în funcțiune o unitate de producție încă din 2015 pentru a începe producția inițială de petrol. Alte sonde prevăzute în Programul de Lucrări vizează de asemenea rezervoare din structurile jurasice, ceea ce accentuează potențialul perimetrului.

Kalegran Ltd. și partenerii săi vor continua Programul de Evaluare a perimetrului Bijell. Construcția și punerea în funcțiune a unității de suprafață pentru testarea extinsă au fost finalizate pe amplasamentul Bijell-1 (foto), cu o capacitate totală instalată de 10.000 bep/zi.

Producția inițială ar putea fi reluată la Bijell-1B în primul trimestru din 2014. Nivelul maxim estimat al unității de producție primară, de 10.000 barili de petrol pe zi ar putea fi atins până la finele anului 2014, după conectarea a trei noi sonde  (Bijell-2, Bijell-4 și Bijell-6).

“Grupul MOL este încântat să anunțe viabilitatea comercială a perimetrului Akri-Bijeel după recentele teste de succes ale producției pe termen lung la Bakrman”, a declarat Alexander Dodds, Vice-Președinte Executiv al Grupului MOL, responsabil de activitatea de Explorare & Producție.

“De asemenea, Grupul MOL a remarcat în zona Bijell potențialul de accelerare a programului de lucrări și de a mări numărul instalațiilor de foraj pentru a finaliza operațiunile de evaluare cât mai curând și a maximiza producția în cadrul testării extinse în timpul anului 2014. Acest anunț este un nou moment marcant în relația fructuoasă cu Guvernul Regiunii Kurdistan, care include nu numai cooperarea de succes în industria de petrol și gaze, ci se extinde în zona susținerii dezvoltării comunităților locale”, a adăugat el.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume.

Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, având în prezent operațiuni de producție în 7 țări și activități de explorare în 12 țări.

Grupul controlează cinci rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia.

Compania are, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.