Donald Trump este noul președinte al SUA

donald-trump-1Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile în SUA, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marți. El și-a asigurat 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a conduce țara. La nivel de vot public, Trump are cu aproximativ un milion mai multe voturi.

După anunţarea proiecţiilor din statul Wisconsin și aflarea că a obținut cel puţin 274 de voturi ale electorilor federali, Donald Trump n-a mai avut niciun dubiu că a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. La americani, învingătorul ia totul dacă obține chiar și un vot în plus într-un stat federal.

Trump și-a anunțat victoria: “Tocmai am primit telefon de la secretarul de stat de Stat Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toţi. Am felicitat-o şi eu pentru campanie, pentru că a luptat din răsputeri, a lucrat din greu, îi datorăm foarte mult pentru serviciile depuse pentru ţara noastră”.

El și-a schimbat total discursul agresiv din campanie: “Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării”.

Trump le-a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în campanie, începând cu membrii familiei, staff-ul de campanie – “care nu este mic, avem circa 200 de generali” -, celor de la secret Service și inclusiv fostului primar al New-York-ului, Rudolph Giuliani, care s-a implicat în campanie. “Rudy a fost extraordinar, a mers peste tot cu noi”.

Noul președinte a promis că  “milioane de cetățeni americani vor primi locuri de muncă pe măsură ce ne vom reface infrastructura”, adăugând că are, alături de echipa sa, un plan economic extraordinar.

Donald Trump (70 ani), care va prelua de la Barack Obama mandatul de şef al statului pe 20 ianuarie 2017, este renumit pentru faptul că și-a acumulat uriașa avere de 4,5 miliarde de dolari din afaceri imobiliare grație unor avocaţi de renume mondial, care l-au ajutat să păcălească legea astfel încât să nu plătească taxe şi impozite, dar și să fenteze băncile.

A fost acuzat că este sexist, respectiv că are un comportament neadecvat faţă de femei, dar şi rasist, afirmând că vrea ca mexicanii şi musulmanii să nu mai poată pătrunde în America – ba chiar să construiască, pe banii Mexicului, un zid la graniță.

Trump îl va avea ca vicepreşedinte ales pe Mike Pence, guvernatorul statului Indiana, un personaj devenit celebru graţie apropierii sale faţă de Biserică.

După Brexit, SUAexit 

Mulți compară victoria lui Tramp cu ceea ce s-a întâmplat la Brexit: “E SUAexit. O altă țară se desprinde de globalizare prin voința propriului electorat”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu.

“Dacă ar fi să o compar, aș spune că după Brexit e SUAexit. Adică, o decizie prin vot a poporului american care, într-un fel sau altul, spune nu establishment-ului politic din țară, pentru că Donald Trump nu provine din partide, provine direct din business. Pe de altă parte, este un semnal extrem de puternic că Uniunea Europeană nu-și mai poate face iluzii, că fără a schimba major modul de funcționare a Uniunii lucrurile vor putea merge înainte. Este clar că popoarele, după exemplul britanic și american, vor lua ele decizii prin vot și vor respinge capacitatea politicienilor de a li se adresa. Adică, în momentul de față, toate Guvernele privesc la interesele post-naționale, la crearea unui mediu de afaceri bun pentru multinaționale și au uitat să privească la oameni, la propriile popoare. Ori, cele două semnale, din Marea Britanie și SUA, arată clar că popoarele sunt tentate să pună capăt, să stopeze această guvernare. (…) Trebuie revenit la guvernarea pentru oameni”, a arătat Băsescu.

Administrația Prezidențială informează, într-un comunicat, că “Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Cu acest prilej, şeful statului român a evidenţiat relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al ţării noastre, în calitate de membru NATO şi UE”.

“Președintele Klaus Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni”, precizează sursa citată.

Conform Administrației Prezidențiale, șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.