Dosarul fraudelor bancare: Cerc relaţional cu înalţi funcţionari din Senat, AVAS, ANAF, min. Economiei şi Agriculturii. Stenogramă: S-a apelat şi la gen. Pavel Abraham

Cercul relaţional al grupării de fraude bancare era format din funcţionari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei şi al Agriculturii sau din ANAF, AVAS şi Fondurile Naţionale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural, arată DIICOT în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 33 de persoane. Potrivit unei stenograme din acelaşi referat, numele generalului Pavel Abraham este invocat într-o convorbire dintre liderul reţelei de fraude bancare Daniel Ruse şi un alt inculpat în dosar, care afirmă că a apelat la Abraham pentru a afla detalii în legătură cu o anchetă a Poliţiei privind credite, în care fusese citat un alt membru al reţelei.

Procurorii DIICOT arată, în referat, că unul dintre liderii grupării, Mihai Stan, “a reuşit să penetreze, prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea, instituţii importante ale statului”.

Astfel, Stan şi-a creat „un cerc relaţional extrem de important, din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului român”, notează anchetatorii în documentul citat.

Consiliere de la Ministerul Economiei

De asemenea, Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, îl consilia direct pe Mihai Stan la întocmirea documentelor şi în procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanţă unde Grigoroiu a fost angajat fiind depuse 3 dosare de finanţare a firmelor controlate de Stan.

“Din cercetările efectuate a mai rezultat că gruparea condusă de Mihai Stan nu urmăreşte doar prejudicierea băncilor prin obţinerea de credite în baza unor acte false, ci are în vedere şi alte mijloace de obţinere ilicită de venituri”, se mai arată în referatul procurorilor.

Astfel, Mihai Stan s-a “bucurat” de sprijinul şi complicitatea a 3 angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), unul dintre ei consiliindu-l în mod direct pe Stan.

3 dosare pentru finanţare europeană

“În acest sens, acesta (Mihai Stan, n.r.) încearcă obţinerea de finanţări din fonduri europene prin intermediul a 3 societăţi comerciale pe care le controlează, depunând la Ministerul Economiei dosare de finanţare. În acest sens, el beneficiază de sprijinul şi complicitatea numiţilor Mihai Grigoroiu, Andrei Mihail Atanasiu şi Cătălin Ionuţ Roşu, toţi 3 angajaţi ai Ministerului în diferite funcţii. Inculpatul Mihai Grigoroiu îl consiliază în mod direct pe suspectul Mihai Stan cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru obţinerea fondurilor şi întocmirea documentelor”, se arată în documentul citat.

Cele 3 dosare de finanţare, respectiv au fost depuse pentru firmele Ancuţa, Alram Servinvest şi Eurotrading Invest, societăţi controlate de Mihai Stan.

Liderul grupării

Mihai Stan, care nu a fost găsit la domiciliu când au descins, joi, anchetatorii, este acuzat de DIICOT că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanţii celor trei societăţi comerciale “să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false faţă de MECMA, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pntru partea de finanţare de 90% din fonduri europene)”, precum şi fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanţare de 10%.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank şi Garanti Bank înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare şi bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală şi acte de identitate), “în scopul producerii de consecinţe juridice cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare cu unităţi bancare din România”, arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci şi Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Stenogramă

Totodată, potrivit unei stenograme din acelaşi referat, un membru al reţelei a apelat la generalul Pavel Abraham, pentru a afla date despre o anchetă. Iată conţinutul discuţiei din

3 iulie 2012, dintre Ruse şi Gabriel Iordache, implicat şi el în dosar:

Daniel Ruse: Păi… la sectorul 1 cum stăm la SIF?

Iordache Gabriel: La sectorul unu, la?

Daniel Ruse: SIF! Serviciul de Investigare a forţelor NATO!

Iordache Gabriel: Serviciul investigare?

Daniel Ruse: Fraude! La Poliţie, la sectorul 1!

Iordache Gabriel: Depinde?

Daniel Ruse: (neinteligibil)

Iordache Gabriel: Sectorul unu care e? Aia pe… de la…

Daniel Ruse: Romană, la Piaţa Vict…

Iordache Gabriel: În Romană! Da! Da! Da! La cine esti? Caludia Jiroveanu?

Daniel Ruse: Nu ştiu cum îi zice, da’ … văd că l-a chemat pe băiatul ăsta, pe administratoru’ pă IOGHI şi nu îmi dau seama de ce! Înţelegi? Mă gândeam că dacă ai pe cineva acolo ca să aflu măcar despre ce e vorba!

Iordache Gabriel: Mă, n-am! Nu! Nu am!

Daniel Ruse: Înţelegi?! Aaa! Păi şi cum aflăm?

Iordache Gabriel: Nu ştiu. Şi când l-au chemat?

Daniel Ruse: Poftim?

Iordache Gabriel: Când l-a chemat?

Daniel Ruse: Păi pentru mâine era. O mai amân o dată, deci nu ar fi problemă de asta!

Iordache Gabriel: Nu, lasă-l să se ducă să vadă despre ce e vorba şi nu…

Daniel Ruse: Nu, păi nu ştie… nu am cum! Bă, mă gândesc la… hârtiile ale, domnu’ Mihai înţelegi…în BCR! O fi făcut vreo colaborare! Înţelegi? Că tâmpitul ăasta a dat hârtiile atuncea la… fond, înţelegi? retur, şi probabil ce a zis? Hai să formăm un grup, să vedem!Măgândesc şi eu! Deci aia una, sau doi, problema noastră, înţelegi? Da… nu cred! nu are legătură, de unde… comercial cu fraudă?

Iordache Gabriel: Păi şi de ce sectoru’ unu?

Daniel Ruse: Păi nu înţeleg! Atâta timp cât e pe Ilfov! În rest nu s-a făcut nimic. De-aia zic că trebuie să ştiu despre ce e vorba ca să… ştiu! Mă bag sau nu mă bag?

Iordache Gabriel: Îm…

Daniel Ruse: Deci stai că-ţi spun eu exact cine e… e aici. La cine trebuie… Deci la Safta Dumitru. E comisarul şef.

Iordache Gabriel: Da nu ştiu cine e ăsta.

Daniel Ruse: Păi trebuie să ajungem acolo cumva! Înţelegi? Vreo relaţie, prin ceva… ca să discutăm!

Iordache Gabriel: Hai că mă interesez!

Daniel Ruse: Da? Deci la sectorul 1!

Iordache Gabriel: Sectorul unu… trimite-mi SMS cu numele lui!”

O jumătate de oră mai târziu, Iordache îl sună pe Ruse, spunându-i că a vorbit cu Abraham, care i-a spus că “nu e chiar în regulă” şi că este vorba despre crearea unui grup infracţional.

Iordache Gabriel: Uite, am vorbit cu Abraham, dar el nu e în ţară…

Daniel Ruse: Aşa..

Iordache Gabriel: Şi… nu e chiar în regulă!

Daniel Ruse: Adică?

Iordache Gabriel: Adică… ce a putut să afle este că… ce a aflat prin telefon, deci omu’ nu s-a dus că nu e în ţară, el abia lunea viitoare vine în ţară.

Daniel Ruse: Am înţeles! Da… in mare despre ce e vorba?

Iordache Gabriel: În mare despre ce este vorba… crearea unui grup infracţional.

Daniel Ruse: Da…

Iordache Gabriel: Aşa… BCR sector… centru de afaceri unu, ăsta de la BTC

Daniel Ruse: Da…

Iordache Gabriel:… Şi Fondul de garantare.

Daniel Ruse: Am înţeles! Da! Gata! E clar!

Iordache Gabriel: Certificate naşpa

Daniel Ruse: Am înţeles! Da! Nu e problemă! Gata! Am înţeles!Bine! Gata! Vedem mai (neinteligibil)

Iordache Gabriel: Bun! Ce mi-a… ce mi-a zis omu’… că o să se ducă, dar să nu dea declaraţii, să spună că vrea avocat, că vrea să vină cu avocat….ori dacă are număr de telefon pe citaţie să sune şi să întrebe…

Daniel Ruse: Da! DA! Da!

Iordache Gabriel: E obligat să dea informaţii!

Daniel Ruse: Da! DA! Da! Am înţeles! Bine, tată! Hai!

Iordache Gabriel: El vine luni, dacă vrei vorbim şi… (neinteligibil) nu-i problemă!

Daniel Ruse: Vorbim! Nu dacă vrem, vorbim! Dar ăsta cine e? Şeful? Sau cine e?

Iordache Gabriel: Cine, mă? Fostul… generalul Abraham?!

Daniel Ruse: Hai! Bine! Bine! Gata! Am înţeles!

Iordache Gabriel: E fostul şef al Poliţiei…”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.