Basescu: Economia a evoluat peste asteptarile multora

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la intalnirea cu sefii misiunilor diplomatice acreditate in Romania, ca economia romaneasca a evoluat “peste asteptarile multora” in primele 9 luni ale anului 2011, in special datorita productiei agricole bune, a cererii mari la export si a investitiilor guvernamentale. In debutul discursului sau de la Palatul Cotroceni, seful statului a spus ca 2011 a fost un “an dificil, in care crizele economica, financiara, umanitara si uneori politica au pus din nou la incercare guvernele si populatia lumii”. “In Europa, pe masura adancirii crizei, a devenit tot mai clar ca viitorul consta in consolidarea si continuarea integrarii statelor in Uniune. Principala lectie invatata este ca o atitudine responsabila in plan politic si economic constituie o premisa fundamentala impotriva crizelor”, a precizat el.

Presedintele a mentionat ca “in fata propriei instabilitati, in 2009 si 2010, si mai apoi in fata instabilitatii economice externe, Romania a continuat reformele institutionale, acordand o atentie prioritara reinscrierii in limitele Pactului de Stabilitate si Crestere si creand premisele astfel pentru revenirea la un deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut la finele anului 2012”. In acest fel, nivelul datoriei publice a Romaniei continua sa se situeze sub o treime din PIB, fiind unul din cele mai reduse la nivelul statelor Uniunii Europene, a mai spus Traian Basescu.

“In primele noua luni ale lui 2011, Produsul Intern Brut s-a majorat, in termeni reali, cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din 2010. Economia romaneasca a evoluat peste asteptarile multora, in special datorita productiei agricole bune, a cererii mari la export si a investitiilor guvernamentale”, a declarat Traian Basescu.

De asemenea, el a subliniat ca, in 2010 si 2011, Romania s-a situat in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul din Produsul Intern Brut destinat investitiilor si ca, potrivit EUROSTAT, Romania a fost – in 2010 – primul stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investitiilor publice din Produsul Intern Brut, ponderea fiind de 5,8%.

“Prioritatea acordata investitiilor se mentine si in bugetul de stat pentru 2012, cheltuielile corespunzatoare acestui capitol inregistrand o crestere substantiala pentru stimularea relansarii economice: alocarile pentru 2012 insumeaza 38,1 miliarde lei fata de 36,1 miliarde lei in anul 2011. Aceste sume vor fi orientate cu precadere catre proiecte de investitii cu impact direct asupra cresterii economice si crearii de locuri de munca. Este vorba de modernizarea infrastructurii de transport, cresterea performantei energetice prin reabilitarea termica a locuintelor, sustinerea investitiilor in turism, mediu, agricultura, sectorul IT si intreprinderi mici si mijlocii”, a mai spus Basescu.

Mentinerea restrictiilor pe piata muncii in UE, nejustificate

Presedintele a adaugat ca mentinerea restrictiilor pe piata muncii, de catre 9 state membre ale Uniunii Europene, pentru lucratorii romani este “pe deplin nejustificata”.

Romania va continua sa promoveze obiectivul de liberalizare totala a accesului lucratorilor romani pe piata muncii, a mai spus Basescu. In acest sens, seful statului roman a adresat multumiri Guvernului Republicii Italiene pentru ridicarea restrictiilor pentru lucratorii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012.

Schengen intarzie

Seful statului a mai spus ca Romania este surprinsa de faptul ca decizia de aderare la spatiul Schengen intarzie, desi situatia de drept si de fapt este clara, toate conditiile fiind indeplinite. “Suntem surprinsi ca, dupa ce am ridicat problema de doua ori in Consiliul european, in octombrie si in decembrie, decizia de aderare intarzie, desi situatia de drept si de fapt este clara. Toate conditiile sunt indeplinite pentru o decizie favorabila”, a precizat el.

Basescu, partener activ al Guvernului

“Voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului in ceea ce priveste adoptarea masurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. In acest sens, asteptam intrarea in vigoare, in iunie, a Codului de Procedura Civila, va fi definitivata de asemenea noua lege a sanatatii, va fi continuata reforma companiilor de stat si vor fi adoptate noi masuri pentru stimularea mediului de afaceri si cresterea absorbtiei fondurilor europene”, a mai spus Traian Basescu.

De asemenea, se are in vedere o eventuala reorganizare administrativa a tarii, “daca vor permite conditiile politice”.

El a precizat ca in ultimii doi ani atentia Guvernului s-a concentrat pe avansarea proceselor de reforma deja incepute sau pe deschiderea altora noi. “S-au facut pasi extrem de importanti pe mai multe directii de reforma, precum noua lege a salarizarii in aparatul bugetar, sistemul de pensii, sistemul de asistenta sociala, educatia, legislatia muncii – noul Cod al Muncii, justitia si restructurarea sectorului bugetar. Prioritatea pe linia reformelor se mentine si in 2012”, a spus Traian Basescu.

Reformele, semnalul de stabilitate dat pietelor

Seful statului a mentionat ca toate aceste reforme reprezinta “un puternic semnal de stabilitate dat pietelor”. “Dupa cum observati, increderea pietelor si a agentiilor de rating constituie conditii esentiale pentru asigurarea stabilitatii economice si financiare. (…) In conditiile in care stabilitatea economiei noastre va continua sa se consolideze, inclusiv prin mentinerea unui rating de tara stabil, nu exista motive de preocupare care sa fundamenteze o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca”, a adaugat Traian Basescu.

In aceste conditii, “exista toate premisele ca, prin pastrarea ritmului reformelor, promovarea unei politici bugetare prudente, caracterizata de mentinerea unui nivel inalt al investitiilor si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, economia romaneasca sa inregistreze si in 2012, dar si in anii urmatori, valori pozitive ale cresterii economice”.

“Reluarea cresterii economice durabile si ocuparea fortei de munca, prin reinstaurarea increderii investitorilor si consolidarea climatului de disciplina fiscal-bugetara, reprezinta principalele provocari carora, in prezent, Uniunea Europeana trebuie sa le faca fata. Strategia Europa 2020, intarita pe dimensiunea de competitivitate de Pactul Euro Plus, la care am aderat de asemenea, constituie in opinia noastra cea mai buna abordare de reasezare a economiei europene in corespondenta cu aspiratiile de prosperitate ale cetatenilor nostri”, a mai spus Basescu.

Despre proteste, nicio vorba

Seful statului nu a rostit niciun cuvant despre protestele ce au loc de o saptamana, initial pornite pentru sustinerea lui Raed Arafat, apoi transformate in miscari antiprezidentiale si antiguvernamentale. In ciuda numarului mic al manifestantilor, de maxim 1.000 de manifestanti zilnic, un eveniment fara precedent s-a petrecut in Bucuresti: gherila urbana de duminica. Aproape 100 de tineri, identificati de fortele de ordine ca fiind membri ai galeriilor de fotbal Steaua si Dinamo au vandalizat centrul orasului, ingrozind romanii.

Liderii ultrasilor s-au dezis de cei care au provocat actele de vandalism,  declarand ulterior ca, probabil, acesta a fost modul lor de a protesta impotriva noii legi privind violentele pe stadioane.  

Alte declaratii

Iata o sinteza a declaratiilor presedintelui Traian Basescu in fata ambasadorilor”

  • Trebuie sa discutam mai mult in consiliile europene cum putem crea mai multe locuri de munca, in special pentru cei tineri.
  • Trebuie sa ramanem fideli principiilor de solidaritate si responsabilitate in negocierea noului cadru financiar pentru 2014-2020.
  • Solutia pentru o uniune mai puternica impune promovarea politicilor agricole comune si de coeziune.
  • Consider important ca logica de austeritate si disciplina sa nu reduca potentialul de dezvoltare prin reducerea semnificativa a cuantumului bugetului sau prin distribuirea nerezonabila a fondurilor europene.
  • In atentia noastra se va afla strategia UE pentru regiunea Dunarii; potentialul de dezvoltare a regiunii e unul semnificativ.
  • Un obiectiv prioritar ramane securitatea energetica, trebuie pus accentul din ce in ce mai  mult pe energii regenerabile.
  • Realizarea gazoductului Nabuccco si interconectorul de gaz Azerbaidjan Georgia Romania Ungaria raman prioritare.
  • Nu trebuie sa asteptam inca o criza pentru a ne aduce aminte de importanta acestor proiecte.
  • Am incurajat si incurajam demersurile privind conectarea pietelor de energie dinn  Moldova si Ucraina la reteaua europeana. E la fel de important sa privim cu interes spre exteriorul Uniunii. Ramanem fideli sustinerii traseului european al tarilor care demonstreaza vointa politica si capacitatea de a parcurge cu succes acest itinerariu.
  • Evolutiile recente din vecinatatea sudica au reliefat avantajele si limitele politicii europene. Romania se va exprima in continuare in favoarea consolidarii unor relatii de cooperare cu partenerii din vecintatea estica si sudica. O strategie pentru Marea Neagra ar veni intr-o complementaritate logica la strategia pentru Marea Baltica si pentru Dunare. Am in vedere resursele de hidrocarburi, pozitia de poarta de intrare a resurselor energetice.
  • In 2012 vom aborda politica externa in acelasi spirit de continuitate ca si in cazul politicii europene. Cu sprijinul partenerilor nostri strategici din UE, speram sa depasim anumite obsatacole in accesul la spatiul Schengen si pietele de munca.
  • Construim relatia cu SUA de pe o platforma innoita.
  • Vom lucra pentru implementarea tuturor liniilor de actiune convenite, astfel incat sa obtinem rezultate concrete, cu precadere in domeniul economic si al liberei circulatii.
  • Consolidarea parteneriatului special cu Moldova ramane o prioritate a diplomatiei romane. Vom continua sa sustinem procesele de apropiere de UE si de democratizare a societatii. Nu pot decat sa salut decizia UE din decembrie de lansare a negocierilor cu Moldova pentru constituirea zonei de liber schimb aprofundat si cuprinzator.
  • Ne asteptam ca reluarea reuniunilor formale 5 plus 2 sa conduca la progrese efective in solutionarea conflictului transnistrean.
  • Va ramane prioritara atentia fata de minoritatile romanesti
  • Criza nu poate fi un pretext pentru diminuarea eforturilor de a oferi sprijin cetatenilor romani care traiesc in strainatate.
  • Relatia cu Turcia a fost marcata de contacte intense, culminand cu ridicarea relatiei la nivel de parteneriat strategic.
  • Ne-am propus in 2012 sa punem in aplicare un plan de actiuni cu proiecte concrete, cu accent pe domeniul economic si al promovarii investitiilor.
  • Relatia cu statele din Caucaz si Asia Centrala vor canaliza in continuare demersul nostru politic si dorinta de a pune in valoare un urias potential de cooperare economica.
  • Vom sustine in continuare activ aspiratiile euro-atlantice ale Georgiei.
  • Vom sprijini in continuare candidaturile pentru aderaraea la UE a statelor din Balcanii de Vest.
  • Politica externa a Romaniei va rezerva un loc special relatiilor cu China.
  • Am toata increderea ca 2012 va permite consemnarea unor proiecte importante, in special de natura economica.
  • 2011 a marcat o intensificare a relatiilor cu principalele economii asiatice.
  • In perioada urmatoare se cuvine sa  ne regasim si cu Rusia in promovarea acelorasi valori ale spiritului european, pe linia evolutiilor pozitive din relatiile economice bilaterale.
  • Primavara araba a fost evenimentul cel mai important al anului 2011. A oferit ocazia de a retrai momentul euforiei produse de caderea dictaturilor din Europa de Est.
  • Miza fundamentala a momentului pentru comunitatea internationala este de a sustine calea moderatiei si echilibrului.
  • Prioritatea pentru 2012 ramane implicarea in sprijinul proceselor de transformari democratice in statele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
  • Suntem interesati sa contribuim la instaurarea pacii, stabilitatii si securitatii in orientul mijlociu. Intelegem deplin aspiratiile poporului palestinian la autodeterminare si cele pentru securitate ale poporului israelian. Suntem convinsi ca solutia este la masa negocierilor.
  • Suntem preocupati si urmarim cu atentie evolutiile din dosarul nuclear iranian; solicitam deplina responsabilitate in clarificarea acestei problemele.
  • In domeniul securitatii, Romania va continua sa fie un contributor de securitate.
  • La sumitul de la Chicago, obiectivele noastre vizeaza declararea capabilitatii NATO in domeniul antiracheta si identificarea unor proiecte de tip smart defence.
  • In Afganistan ne-am continuat implicarea in eforturile de stabilizare a situatiei. Obiectivul nostru este sa procedam la o diminuarea graduala a fortelor combatante, in paralel cu sporirea numarului de militari implicati in activitatile de formare si instruire.
  • Pentru 2012 ne-am propus sa sprijinim initiativele in directia unei politici de securitate europeana mai coerenta.
  • Vom continua consacrarea rolului politic activ al Romaniei in cadrul francofoniei.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.