Fără limită de vârstă la înființarea gratuită a unei microîntreprinderi. Vezi alte facilităţi

Românii de orice vârstă şi care nu au mai avut anterior o afacere proprie pot înființa gratuit o microîntreprindere şi vor fi scutiţi la plata asigurărilor sociale pentru 4 salariaţi, potrivit legii pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, aprobate, ieri, de Camera Deputaților – for decizional. Astfel, a fost eliminată condiția de vârstă maximă de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitățile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere.

Legea prevede scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată, precum și scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului.

În limita sumelor aprobate în buget, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism poate acorda întreprinzătorului o alocație financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care acesta face dovada surselor de cofinanțare.

Noua lege prevede și acordarea de garanții de către Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru creditele contractate de ‘SRL-D’, în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentului pentru IMM-uri.

Trebuie respectate condițiile prevăzute în normele și procedurile interne ale instituțiilor de credit și ale FNGCIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei, precizează Departamentul pentru IMM-uri.

În perioada 2011 – 2014, numărul mediu anual de beneficiari de alocații financiare nerambursabile în valoare de 10.000 de euro a fost de 500 de microîntreprinderi. În aceeași perioadă, un număr de 14.000 de microîntreprinderi nou înființate au beneficiat de facilitățile fiscale acordate conform OUG nr. 6/2011.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.