GUNOIUL nu simte criza

Sunt cateva domenii pe care actuala situatie economica nu le-a afectat sau, in orice caz, le-a influentat dezvoltarea destul de putin. Activitatea de salubrizare trebuie sa se desfasoare nestingherita. Indiferent daca este criza sau nu, gunoiul se produce si trebuie ridicat.

Activitatea de salubrizare este mult mai complicata decat pare la prima vedere, iar planurile de viitor se indreapta spre lucruri tot mai complexe. „Notiunea de gunoi s-a transformat prin tehnologie si prin noile valente ale deseului intr-un management integrat. Acesta trebuie luat in considerare de la producator si pana la integrarea deseului in sistemul de reciclare si revalorificare. Este o tinta veche, care acum a capatat o noua valenta”, a precizat Dan Dehelean, manager tehnic Urban. Atunci cand vorbim despre deseuri, trebuie sa facem distinctie in functie de provenienta lor, in deseuri menajere, stradale si industriale. „Targetul nostru este acela de a trata toate deseurile si de a depune la gropile autorizate o proportie de maxim 30% din deseurile preluate. Acest procent reprezinta cantitatea de deseu inert care nu afecteaza mediul inconjurator. Astazi, se depun la gropi aproape 100% din deseurile menajere si stradale. Oricum, o mare parte din deseurile stradale si industriale sunt deja tratate. Avem o statie de sortare in Bucuresti, unde se separa partea de metal, plastic, folie, peturi si cartoane. In momentul de fata, 60% din aceste deseuri sunt reciclate”, a explicat Dan Dehelean.

Materialele reciclate sunt exportate

Atunci cand vine vorba despre reciclarea deseurilor, un rol important il joaca fiecare cetatean in parte. „Urban are activitati de salubrizare in localitati precum Bucuresti (sectorul 6), Otopeni, Ramnicu Valcea, Brasov, Urziceni, Calarasi. In aceste localitati, am introdus igluuri de colectare selectiva pentru carton, plastic si sticla. La inceput, multa lume a considerat ca aceasta investitie mare nu va aduce nici un rezultat, dar, la ora actuala, avem probleme cu ritmul de ridicare. Volumele sunt din ce in ce mai mari si cetatenii au raspuns foarte bine la aceasta initiativa”, a aratat Dan Dehelean. Daca activitatea de ridicare a deseurilor nu a suferit de pe urma crizei economice, nu putem spune acelasi lucru si despre valorificarea materialelor reciclate. In momentul de fata, pretul cartonului a scazut atat de mult, incat costul de colectare este mai mare „Avem un stoc de 2.500 de tone de carton pe care va trebui sa il exportam, in Austria, Moldova etc. In tara, producatorii mai pot prelua cantitati foarte mici. Folia, de exemplu, o exportam in Germania, Belgia, China. Aceste exporturi se fac prin utilizarea operatorilor de transport international. Materialele sunt transformate sub forma de baloti pentru a putea fi manipulate cu stivuitoarele. Plasticul este, de asemenea, exportat in parte, restul fiind dat unor firme din tara in schimbul sacilor pentru gunoi”, a explicat Dan Dehelean.

O activitate interesanta desfasurata de compania Urban este cea de reciclare a banilor. „Singurul plastic pe care il procesam noi este BOPP, provenit prin tocarea banilor. Reciclam si transformam in granule bancnotele uzate de la Banca Nationala. Suntem singurii autorizati in acest sens. Realizam aceasta activitate cu ajutorul unei firme din Belgia care produce suportul bancnotelor. Este un proces destul de elaborat deoarece pe bancnote sunt noua straturi de culoare, care este volatila, mai sunt resturile umane si toate acestea trebuie filtrate. Vom realiza si reciclarea bancnotelor la nivel european, pentru ca, in scurta vreme, se va trece la bancnote de plastic si la euro”, a spus Dan Dehelean.

Din granulele de plastic, care rezulta din reciclarea bancnotelor, sunt produse, cu ajutorul firmelor specializate, diferite obiecte – ghivece, cosuri stradale… Materialul reciclat astfel are un pret cu 60% mai mic fata de materialul virgin care ar trebui utilizat pentru producerea acestor obiecte.

Deseurile industriale asigura dezvoltarea

Targetul firmei Urban este de a acoperi 30% din piata. La ora actuala, piata este libera, sunt deja firme mari care opereaza, inclusiv din strainatate. „Urban este prima societate din Romania care a inceput implementarea sistemului de management al deseurilor, nu numai la nivelul oraselor, ci la nivelul unui judet. Un exemplu in acest sens este Valcea, unde asiguram salubrizarea pana la nivel de comune si sate. Urban este o firma care a avut un ritm de crestere de 100% in fiecare an si, chiar si in acest an, vom avea o crestere de 30%”, a precizat Dan Dehelean.

Pe viitor, cele mai importante activitati de salubrizare se vor concentra pe deseurile industriale, care, din punct de vedere al maselor, sunt de 90% din totalul deseurilor, cele menajere reprezentand doar 10%. „Reciclarea deseurilor industriale trebuie privita separat. Partea comerciala este reprezentata de marile centre comerciale, unde avem contracte de exclusivitate. In aceste locuri, avem amplasate prese pentru deseuri generale, folie si carton. In ceea ce priveste celalalt segment al deseurilor industriale, am inceput, de exemplu, de curand, o colaborare cu un mare agent economic din Galati, unde am preluat un contract de salubrizare si neutralizare a deseurilor. De asemenea, avem un contract cu Renault, care presupune diferite activitati din domeniul managementului integrat al deseurilor. Toate deseurile industriale (metal, plastic, lemn, vopseluri…) sunt colectate, depozitate si apoi transportate. Producatorul este obligat, prin sistemul ISO pe care il are, sa demonstreze ca toate deseurile sale au fost reciclate. Pe partea de deseuri industriale, dezvoltarea este foarte mare, insa investitiile sunt semnificative, fiind utilizate tehnologii complexe”, a explicat Dan Dehelean.

Investitii importante in utilaje de ultima generatie

In domeniul deseurilor menajere, exista o variatie legata de numarul de locuitori, o variatie sezoniera, dar si una saptamanala. „Cel mai greu gunoi este lunea si martea, pentru ca in weekend romanii gatesc. Masele au variat in timp: in anii ’90, aveam o masa specifica de 360-370 kg/mc, gunoi necompactat, iar astazi avem in jur de 130 kg/mc. A crescut nivelul de trai, a scazut greutatea, dar a crescut volumul si avem nevoie de mai multe recipiente. Este o problema cu care se confrunta toate firmele de salubritate, in conditiile in care societatile de leasing nu ofera finantare pentru recipiente. insa, este inutil sa ai masina de gunoi fara acestea”, a precizat Dan Dehelean. Investitiile in utilaje sunt esentiale in aceasta activitate, iar cuvintele de ordine sunt „specializare” si „modernizare”.

„Numai pe Bucuresti dispunem de 600 de utilaje. Parcul nostru are o vechime maxima de doi ani. Tindem sa avem masini din ce in ce mai noi si mai ecologice – EURO 5 cu AdBlue. De asemenea, achizitionam solutii tehnice cat mai specializate. Pregatim o surpriza pentru Bucuresti anul acesta – vom introduce masini 100% ecologice – fara emisii poluante”, a spus Dan Dehelean. Folosirea tehnologiilor de ultima ora aduce multiple avantaje, atat in ceea ce priveste productivitatea muncii, cat si satisfactia angajatilor. „Toate utilajele noastre vor avea GPS, vor fi urmarite de la dispecerat, in special in ceea ce priveste ridicarea corecta a deseurilor. Locul fiecarui client este codificat cu anumite coordonate, iar pe masina exista un sistem care transmite un semnal la cuplarea pompei. Astfel, vom sti cu exactitate unde a fost colectat deseul si unde nu”, a precizat Dan Dehelean.

La acestea, se adauga si alte investitii, cum ar fi camere montate pe maturatori pentru monitorizarea rezultatului acestora si sararite cu GPS, la care se poate regla de la dispecerat cantitatea de substanta imprastiata, fara a implica soferul cu nimic.

Urban in cifre:

– Deseuri colectate si depozitate: 450.000 tone anual

– Deseuri reciclate: 25.000 tone anual

– Suprafete salubrizate: 1.500.000.000 mp

– Suprafete deszapezite: 3.000.000 mp

– Total contracte: 65.000

– Locuinte: 48.500

– Asociatii de locatari: 16.500

– Populatie: 3.000.000

– Agenti economici: 12.800

– Institutii publice: 500

DAN DEHELEAN, manager tehnic Urban:

“In ceea ce priveste serviciile oferite, nu suntem afectati de criza deoarece gunoiul se produce oricum, iar orasele trebuie sa ramana curate. Ca un efect al crizei economice, am constatat o scadere a cantitatii de deseuri reciclate pe care le putem valorifica catre firme din Romania. Astfel, a trebuit sa ne orientam catre exporturi.”

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.