Hrebenciuc a demisionat din Parlament. Liber pentru arestarea preventivă, dar nu şi pentru Adam

Viorel Hrebenciuc a demisionat din calitatea de deputat şi, implicit, din cea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar şeful acestui for legislativ, Valeriu Zgonea (Vali, cum apare în stenogramele convorbirii dintre Hrebe şi Dan Şova), a declarat că acesta „este un gest de normalitate” – pe care nu l-am văzut însă în cazul altor parlamentari ai puterii, apăraţi de colegii lor când DNA vrea să-i cerceteze şi nu poate. Cel mai recent caz este cel al Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu – zis Miki Şpagă –, pentru care Senatul a amânat nejustificat votul de încuviinţare a începerii urmăririi penale, cerut de DNA.

„Se simte nevinovat” şi „nu vrea să fie subiect de campanie”, a argumentat Zgonea gestul lui Hrebenciuc, contrazicându-l, astfel, pe premierul Victor Ponta, care declara ieri că scandalul de corupţie la vârful PSD nu îi afectează campania electorală la Preşedinţia României.

Astăzi însă, Ponta şi-a schimbat optica: “Îi mulţumesc domnului Hrebenciuc. A făcut un gest şi pentru mine, mă protejează de atacuri în această campanie electorală”.

Ponta a pornit apoi atacul obişnuit asupra DNA: “Vrem să arestăm oameni doar pentru că vor să ajungă preşedinte de partid”, a spus el, cu referire la colegul său de facultate Dan Şova.

“Cred că ne întoarcem în vremea lui Ceauşescu sau a lui Stalin”, a acuzat Victor Ponta.

“Vreau să-mi păstrez demnitatea. Este aşa cum v-a spus Zgonea. Sunt la dispoziţia procurorilor”, le-a declarat Hrebenciuc jurnaliştilor, ulterior.

Întrebat dacă i s-a cerut să demisioneze şi dacă este dezamăgit de faptul că liderii PSD nu i-au luat apărarea, el a precizat: “Este decizia mea personală, nu sunt dezamăgit”.

“A fost o discuţie la cafea. aşa cum faceţi şi dumneavoastră. Nu regret nimic”, a mai spus Hrebe, întrebat dacă regretă ce a discutat cu Şova.

Hrebenciuc nu demisionează şi din PSD, el rămânând membru simplu al partidului şi declarând că “mă voi întoarce în 2016” ca parlamentar.

Mai tânărul PSD-ist Sebastian Ghiţă, deputat la primul său mandat, a cerut ca Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc să fie suspendaţi din PSD, spunând că aceştia au greşit faţă de partid şi că trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei.

Prin demisia lui Hrebenciuc din Camera Deputaţilor, DNA nu mai are nevoie de acceptul Camerei Deputaţilor pentru a-l prezenta instanţei cu propunere de arestare preventivă pe cel care a fost în perioada postdecembristă păpuşarul marionetelor de pe scena politică.

Adam îşi păstrează “valoarea”

Nu acelaşi lucru se va întâmpla în cazul unui alt deputat PSD, Ioan Adam – cel care se face de râs în discursuri invocând “valoarea noastră” de politicieni  şi de parlamentari -, care a declarat că nu are de gând să demisioneze din Cameră.

Mai mult, Biroul permanent a decis să amâne calendarul paşilor de urmat – raportul Comisiei juridice şi votul în plen – în cazul acestuia, până va primi lămuriri de la DNA.

Hrebe, 18 ani de Parlament

Hrebenciuc deţinea, din decembrie 2012, cel de-al 5-lea mandat de deputat PSD, desfăşurând 18 ani de activitate în Parlament.

Amintim că Hrebenciuc a căzut ca un diletant în plasa procurorilor anticorupţie: în urmă cu 4 zile, în ciuda faptului că se ştia monitorizat de anchetatori, acesta s-a întâlnit cu un alt lider PSD, ce se crede la fel de imbatabil, Dan Şova, şi au pus la cale modificări şi adoptări de legi pentru a-l salva de puşcărie pe Hrebenciuc.

Cei doi sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă.

Stenogramele convorbirii dintre Hrebenciuc şi Şova sunt concludente.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.