IMM-urile cu afaceri sub 65.000 euro, puricate la domeniul de activitate

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) vor verifica domeniile în care îşi desfăşoară activitatea firmele cu afaceri de sub 65.000 euro, care vor plăti 3% impozit pe venit, o variantă fiind stabilirea impozitului forfetar în funcţie de activitate, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în instituţie. Totodată, MFP vrea să adune într-un singur document toate prevederile Codului fiscal ţinând cont de modificările aplicate în ultimii 8 ani, corelate cu actele normative conexe.

MFP intenţionează să introducă un sistem simplificat de TVA pentru micile întreprinderi, care să înlocuiască impozitul pe venit. „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu este, în totalitate, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, dar poate fi o variantă de a calibra viitorul impozit forfetar. (…) La nivelul UE există un sistem simplificat de TVA, care poate să înlocuiască şi o anumită impozitare directă, pentru a simplifica lucrurile şi a nu avea şi impozit pe venit şi TVA”, a precizat secretarul de stat în MFP.

“S-a tot discutat despre impozitul forfetar. Poate fi o variantă de a calibra acest impozit forfetar în funcţie de domeniile de activitate. Dar dacă noi nu ştim câţi agenţi economici avem şi în ce domenii de activitate funcţionează, nu putem determina modalitatea în care acest impozit forfetar trebuie aşezat“, a argumentat Manolescu, la o conferinţă organizată de „Ziarul Financiar“ şi PricewaterhouseCoopers.

El a explicat şi raţionamentul pentru care Guvernul a decis să reducă plafonul pentru impozitul pe venit al microîntreprinderilor de la 100.000 de euro la 65.000 de euro: acesta trebuia egalizat cu plafonul stabilit pentru TVA, de 65.000 euro. Plafonul de TVA nu a putut fi urcat la 100.000 de euro întrucât a fost negociat cu Comisia Europeană.

Autorităţile au început deja demersurile să modifice reglementările în privinţa raportării contabile, pentru a ridica plafonul de 35.000 de euro la 65.000 de euro.

Manolescu a insistat că această măsură obligatorie de impunere pe venit pentru toate firmele care au venituri maxime de 65.000 euro nu reprezintă un impozit minim.

Despre impozitul forfetar, el a precizat că nu s-a luat încă o decizie dacă va fi aplicat de la jumătatea anului 2013. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.