Iohannis: ANAF recuperează doar 10% din averile sechestrate de DNA. Vâlcov: Nici noi nu suntem mulțumiți

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat drept “inacceptabilă” situaţia actuală în care Ministerul Finanţelor, prin ANAF, recuperează numai 10% din prejudiciile stabilite de instanțe în cazul marilor corupți condamnați definitiv și ale căror averi se află sub sechestru pus de DNA. Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, i-a răspuns neconvingător: „Nici noi nu suntem mulţumiţi”.

Amintim că ANAF trebuia să confiște încă de acum 6 luni cele 60 de miloane de euro puse sub sechestru de DNA lui Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în august anul trecut. Și este un singur exemplu din multe altele.

„Hotărârile judecatoresti definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă ar fi executate, este mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an”, a arătat procurorul-șef al DNA ieri, la bilanțul DNA pe 2014.

“Nu aş putea încheia acest discurs fără a mă referi la două importante chestiuni, devenite recurente în ultimul timp: recuperarea prejudiciilor şi resursele de care dispune Parchetul Anticorupţie. Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului”, a declarat şeful statului, prezent la eveniment.

Preşedintele a arătat că recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul.

“Situaţia din prezent – în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur şi simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită”, a spus Iohannis.

Prezent și el la eveniment, premierul Victor Ponta s-a făcut că plouă.

Ulterior, ministrul Vâlcov a fost întrebat de jurnaliști de ce ANAF nu face confiscările de avere stabilite de instanțe, iar răspunsul a fost că speră ca ANAF „să regleze acest derapaj în cel mai scurt timp”.

“Nici noi nu suntem mulţumiţi, iar activitatea ANAF tocmai în această direcţie merge, de a intensifica atât recuperarea, cât şi creşterea veniturilor. Bineînţeles că am discuţii în permanenţă cu ANAF şi sper ca inclusiv acest derapaj constatat de domnul preşedinte să fie reglat într-un timp cât mai scurt”, a declarat Vâlcov ieri, la Parlament, după prezentarea proiectelor Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală în comisiile reunite de Buget-Finanţe-Bănci.

Vâlcov a arătat că „trebuie modificată şi legislaţia în acest domeniu”, aceasta reprezentând o prioritate pentru Guvern.

“Imediat cum vom termina trimiterea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală în Parlament la sfârşitul lunii martie, ne vom apleca pe această legislaţie, care trebuie îmbunătăţită, dar cu mare grijă, pentru a nu aluneca în derapaje extrem de mari”, a precizat Vâlcov.

Din păcate, o altă „prioritate” a ministrului Finanțelor și a premierului Ponta, cea privind scumpirea excesivă a RCA-ului la tineri, a fost uitată rapid după ce presa nu i-a mai întrebat despre promisiunile neonorate, de la începutul anului, privind măsurile pe care trebuie să le ia ASF împotriva discriminării acestei categorii de asigurați.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.