Jandarmeria: 3.000 de protestatari in 18 localitati

Sambata au avut loc proteste in 18 localitati din 17 judete,  la care au participat circa 3.000 de persoane, de data aceasta nu in sprijinul lui Raed Arafat, ci numai cu cu sloganuri antiprezidentiale si antiguvernamentale. Din partea Jandarmeriei au fost in strada circa 1.000 de membri la nivel national – cei mai multi in Bucuresti. Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, au fost aplicate 50 de sanctiuni – avertismente sau amenzi -, pentru violente si participare la adunari neautorizate. Numai in Bacau s-a solicitat si obtinut autorizatie. Cat despre violentele din Piata Universitatii, acestea au fost provocate de membrii galeriilor de fotbal, asa-numitii “ultrasi”, Politia identificandu-i pe lideri si pe cativ suporteri cu antecedente penale.

Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca, spre deosebire de Bucuresti, in toate celelalte orase din tara au fost proteste pasnice. “In Piata Universitatii si-au facut aparitia si niste grupuri compacte, identificate ca fiind suporteri ai echipelor Dinamo si Steaua. Au fost identificati si cativa lideri de la Dinamo – Tararache Marius, Bischin Ioan, Tinta Claudiu si un coordonator al galeriei Steaua – Denescu Alexandru Mihai. Situatia cu persoanele sanctionate – cunoscuti ca membri ai galeriilor de fotbal care au mai fost sanctionati in anii trecuti pentru provocare si participare la scandal – exista la Jandarmerie, intr-o baza de date”, a decalrat Aurel Moise, sedul Directiei Ordine si Siguranta Publica din cadrul Jandarmeriei Romane.

El a precizat ca Legea 10/2012, publicata in Monitorul Oficial in urma cu cateva zile, aduce modificari importante legii vechi privind violentele pe stadion. Una dintre acestea este obligatia persoanelor care au fost sanctionate in trecut pentru manifestari violente sa se prezinte la cea mai apropiata sectie de politie si sa ramana acolo pe tot parcursul manifestarilor sportive pentru care au primit interdictie.

Reguli noi pentru ultrasi

Moise a spus ca nu toate persoanele conduse la Politie sunt neaparat si sanctionate. “Acestea trebuie scoase din manifestate, pentru a nu escalada conflictele. Sanctiunile se aplica in functie de gravitatea faptelor dovedite. Nu se dau sanctiuni la intamplare. Sambata au fost duse la sectiile de politie au fost duse 29 de persoane, din care au fost sanctionate 16, toti fiind membri ai galeriilor sportive Dinamo si Steaua. Jandarmeria a avertizat ca nu va admite tulburarea ordinii sau blocarea arterelor de circulatie si face apel la cetateni ca viitoarele adunari publice sa se desfasoare in conditii de normalitate”, a precizat seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana.

La randul lui, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea, a oferit amanunte despre jandarmii raniti – cel mai grav fiind plutonierul Coroboreanu Virgil. “Jandarmeria regreta evenimentele de ieri (sambata, n.r.), cand mai multe persoane au fost victime ale violentelor din Piata Universitatii. Intre acestea, si trei colegi de-ai nostri, care au fost raniti grav. Unul dintre ei este inca internat in stare grava,  la Spitalul Floresca, iar ceilalti doi necesita in continuare ingrijiri medicale”, a declarat el, precizand ca acestia au contuzii si lovituri la cap, dupa ce asupra lor au fost aruncate bucati de pavaj si obiecte contondente.

Pentru duminica sunt asteptate alte mitinguri de protest in mai multe orase din tara.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.