Liberalizarea preturilor la curent si gaze, impinsa spre 2015-2020

 

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a confirmat, luni, ca se ocupa de negocierile cu FMI privind perspectiva financiara a anului 2012 “legat de renegocierea pretului la gaze si energie”. Presedintele Traian Basescu anuntase, cu o zi inainte, ca se va incerca o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. Ceea ce inseamna ca acestea nu se mai scumpesc pana in 2015 pentru agentii economici, si pana 2020 pentru consumatorii casnici.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat ca, in relatia cu FMI, Romania “va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari”, iar seful statului i-a cerut sa renegocieze liberalizarea preturilor curentului si gazelor.

“Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna cu primul ministru Emil Boc, ca va trebui renegociat in noua scrisoare catre Fond, este legat de replanificarea liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. La gaze, spre exemplu, in actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeana si Banca Mondiala, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015”, a spus presedintele.

Seful statului a precizat ca “va trebui sa incercam o reprogramare la orizontul 2020 pentru populatie si 2015-2017 pentru agentii economici (…). Vom vedea daca vom reusi”. “Aceste termene au fost asumate de Romania la intrarea in UE si, practic, le renegociem pornind de la realitatile de plata ale cetatenilor romani si ale economiei”, a explicat Basescu.

Ministrul lalomitianu a aratat ca este preocupat de ceea ce se intampla in zona Euro, pentru ca orice modificare a deficitelor bugetare, a datoriilor publice din aceasta zona afecteaza si Romania. “Ne preocupa foarte mult ce se intampla in zona Euro pentru ca, v-am spus de foarte multe ori, ca orice modificare in zona Euro a deficitelor bugetare, a datoriilor publice, a situatiilor financiare ne afecteaza si pe noi”, a precizat Ialomitianu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.