Lovitură de stat în Turcia, eșuată. Alertă de călătorie

lovitura-de-stat-turcia-2Tancuri pe străzile din Istanbul, Ankara și celelalte orașe mari din Turcia: Armata a preluat puterea, vineri seara, “pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului”. Lovitura de stat a eșuat însă după câteva ore, când populația a ieșit pe străzi pentru a-și exprima solodaritatea cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele turc se afla în Mongolia și nu a fost lăsat să revină în țară, unde sediul Guvernului a fost înconjurat de tancuri iar militarii au ocupat toate instituțiile importante ale statului, inclusiv pe cel al televiziunii naționale. Erdogan a cerut azil politic în Germania dar i-a fost refuzat. Atunci, Erdogan a făcut două apeluri la populație, prin Skype, mesajele sale fiind transmise în direct de o televiziune privată.

El le-a cerut oamenilor să iasă în stradă fie în parcul Taksim, din centrul Istanbulului, fie la aeroportul Ataturk. Ceea ce s-a și întâmplat: mulțimea dezlănțuită a ocupat pistele aeroportului iar filtrele de securitate au dispărut.

Trebuie precizat că turcii sunt nemulțumiți de atitudinea dictatorială a președintelui său, care are o politică evidentă de islamizare și înăbușă în forță orice protest, arestează pe toată lumea care i se opune – chiar și jurnaliști șu elevi. Însă în fața pericolului unui regim militar au reacționat neașteptat pentru marile forțe ale lumii, care au avut o atitudine rezervată până când au văzut că populația a ieșit în stradă lovind cu pumnii militarii și tancurile.

Forțele militare au părăsit străzile, zona Aeroportului Internațional Ataturk și piața Taksim din Istanbul. De asemenea, s-au retras din celelalte orașe mari din țară.

Comandanții militari au fost luați ostatici la sediul Statului Major, fiind eliberați sâmbătă dimineață la ora 2.00, la puțin timp Serviciul de informații turc anunțând că puciul a eșuat.

“Tentativa de lovitură de stat pusă la cale de un grup de militari este în mare măsură sub control”, a declarat prim-ministrul turc Binali Yildirim, la ora 3.00, la postul NTV. Sâmbăt dimineață, el a dat asigurări că “situația este sub control”.

Totodată, televiziunea publică turcă și-a reluat emisia, după câteva ore de întrerupere.

Forțele de securitate turce au arestat 120 de comandanți militari, astfel că o bună parte a Armatei este decapitată.  Președintele Erdogan, reîntors în Turcia, a declarat public că vinovații de instabilitatea din țară vor plăti.

Obama, Merkel și ONU, susțin democrația

Atunci au început și valul de mesaje de susținere din partea marilor puteri ale lumii. Preşedintele SUA, Barack Obama, şi secretarul de stat John Kerry au anunţat că își exprimă “susținerea totală față de guvernul ales democratic”. Anterior, Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, declarase că “Echipa de securitate națională a președintelui l-a informat despre evoluția situației din Turcia”.

Angela Merkel a transmis un mesaj de susținere a lui Erdogan. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat: ”Fac apel la calm și la reținere și la respectarea totală a instituțiilor democratice ale Turciei și a constituției sale”, a declarat Stoltenberg într-un scurt comunicat dat publicității.

Granița Turciei cu Bulgaria, închisă

Bulgaria a închis încă de vineri noapte granița cu Turcia. Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia se deplasează la două dintre cele mai uzitate puncte de frontieră terestră cu Turcia — Malko Târnovo/Derekoy și Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregătite să ofere sprijin în funcție de evoluția situației din teren.

Celulă de criză la MAE

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a emis vineri noapte o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau care doresc să meargă în Turcia. MAE i-a avertizat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne din turcia.

“De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiți să își reprogrameze călătoriile respective”, se arată în comunicatul MAE.

Ulterior, a fost constituită o celulă de criză în care “vor fi analizate cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetățenilor români aflați în Turcia şi implicațiile politice ale evenimentelor”. 

“Evoluția situației rămâne imprevizibilă, prudența și înțelegerea fiind esențiale pentru preîntâmpinarea riscurilor de securitate”, arată MAE.

Având în vedere situația încă fluidă, MAE a reluat, sâmbătă dimineață, recomandarea către românii care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia, să evite aceste deplasări.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Două puncte de informare pentru români la Aeroportul Ataturk

Echipa Consulatului General al României la Istanbul, care s-a deplasat la Aeroportul Internațional Ataturk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia, în funcție de necesități, fiind stabilite două puncte de adunare/informare: pentru zona de check-in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit — în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.

La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu companiile de zbor care operează pe relația cu Turcia. Unele dintre companiile aeriene au reluat zboruri spre rutele către Antalya și Bodrum. Pentru informații actualizate privind cursele Tarom, MAE recomandă cetățenilor români să acceseze și pagina de Facebook a companiei Tarom.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor să mențină legătura cu operatorii de turism prin intermediul cărora au achiziționat biletele, în vederea stabilirii coordonatelor privind reîntoarcerea în țară.

“MAE face toate demersurile să fie în contact cu autoritățile turce și bulgare cu responsabilități în domeniul transportului aerian și terestru. Imediat ce vor exista clarificări privind situația transportului terestru, vom reveni cu detalii”, se arată în comunicat.

Magda SEVERIN

Sursă foto: huff.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.