UPDATE 3! Meleşcanu a demisionat de la SIE şi candidează la Preşedinţie

Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Serviciului De Informaţii Externe (SIE) şi se va înscrie mâine, în ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central (BEC), în cursa pentru Preşedinţia României. Colonelul (r) Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a declarat pentru Gândul că el a fost cel care se ocupat de strângerea semnăturilor pentru Meleşcanu. La startul prezidenţialelor din noiembrie s-au aliniat deja 7 politicieni: Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei, Tăriceanu, Kelemen şi Domnul Dan.

UPDATE 24 septembrie ora 13.00: BEC a anunţat că ia în considerare semnăturile strânse pentru candidatul independent Meleşcanu, chiar dacă Partidul Dreptăţii Sociale a depus o solicitare prin care vrea să-şi retragă semnătuirile adunate pentru fostul şef al SIE.

UPDATE 24 septembrie ora 11.00: Traian Rece, preşedintele interimar al Partidului Dreptăţii Sociale, a anunţat astăzi la ora 11.10, într-o intervenţie telefonică la B1Tv, că îi retrage sprijinul pentru prezidenţiale lui Teodor Meleşcanu, după ce acesta l-a anunţat aseară că liberalii i-au făcut oferta de a candida din partea lor, Iohannis urmând să afle mâine un verdict definitiv nefavorabil în dosarul de incompatibilitate.

“Noi, Partidul Dreptăţii Sociale, am strâns 345.000 de semnături, Dogaru numai 2.000 iar ceilalţi  13.000 de semnături. (…) Nu poate să intre într-o campanie mințind o țară întreagă și aruncându-ne pe noi la lada de gunoi”, a precizat Rece.

„Am cheltuit 200.000 de euro din banii mei pentru strângerea de semnături, pe care i-i cer acum domnului Meleşcanu, pentru că sunt banii mei, nu ai partidului. Am anunţat şi la BEC că nu îl mai susţinem pe Meleşcanu, şi să se descurce cu semnăturile lui Dogaru”, a acuzat Traian Rece.

El a precizat că prima întâlnire cu Meleşcanu a fost pe vremea când acesta era şef al SIE: „În urmă cu circa 2 luni şi jumătate – 3 luni, m-a chemat dl Meleşcanu la dânsul acasă şi m-a rugat să-l ajut să strângă semnături pentru campania la prezidenţiale. Am semnat un acord de parteneriat în acest sens”.

Rece a mai spus că „în urmă cu o săptămână a venit soţia d-lui Meleşcanu la noi la partid şi ne-a spus, plângând, că are nevoie de semnături pentru că Alternativa Naţională a strâns numai 150.000 şi nu a reuşit să fie înregistrată”.

Începând de astăzi, BEC va verifica semnăturile candidaţilor. 

UPDATE 23 septembrie: Meleşcanu şi-a depus la BEC candidatura la Preşedinţie, în calitate de independent sprijinit de Partidul Dreptății Sociale, Consiliul Național al Societății Civile și Fundația Democrație prin Drept, care au strâns pentru el, pe vremea când încă era şef al spionilor, peste 320.000 de semnături.

În sondaje, Meleşcanu este cotat cu 4% iar gurile rele spun că gestul său de a candida reprezintă, de fapt, o elegantă ieşire din scenă de la SIE, unde acum nu mai era susţinut.

Meleşcanu a ajuns director al Serviciului la propunerea lui Traian Băsescu, în 27 februarie 2012, după ce preşedintele ţării l-a numit Prim-Ministru pe fostul şef al SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Noul Preşedinte al României va propune Parlamentului o altă persoană pentru şefia SIE, dar până atunci, timp de 3 luni, interimatul la conducerea acestui serviciu de informaţii va fi asigurat de actualul director-adjunct al SIE, Silviu Predoiu.  

Partidul Dreptăţii Sociale a anunţat astăzi Biroul Electoral Central că va depune mâine dimineaţă, la ora 10.00, candidatura lui Teodor Meleşcanu.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care le transmite să ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu din funcţia de director al SIE şi să declare vacantă funcţia.

”Stimate domnule preşedinte, în temeiul Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, republicată, vă propun să luaţi act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor-Viorel Meleşcanu şi să declaraţi vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre conform Art. 76 alin. (2) din Constituţie”, le scrie preşedintele Băsescu şefilor Camerelor.

Conform Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, conducerea instituţiei se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la propunerea Preşedintelui României.

Articolul 76 alineatul 2 din Constituţie stipulează că ”legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”.

Până astăzi şi-au depus candidaturile la BEC următorii politicieni: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor şi Dan Diaconescu.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.