Persoane, maşini şi documente semnalate în Sistemul Informatic Schengen, depistate în ultima săptămână

Poliţiştii români şi partenerii străini au identificat în ultima săptămână, prin intermediul Biroului SIRENE, 126 de persoane, 23 de autoturisme şi 8 documente semnalate în Sistemul Informatic Schengen (SIS). Pe teritoriul ţării noastre au fost localizate, în perioada 2-8 martie, 74 de persoane, iar pe al celorlalte state membre Schengen, 52 de persoane căutate de autorităţile române, informează, duminică, IGPR.

Astfel, în perioada amintită, poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au identificat 5 persoane date dispărute şi au depistat alte 29 căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României au fost identificate 18 autoturisme, căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, în vederea indisponibilizării sau folosirii ca probe în diferite procese judiciare. De asemenea, au fost descoperite 3 documente emise de alte state.

Pe teritoriul statelor Schengen au fost depistate 52 de persoane căutate de autorităţile române. Dintre acestea, 31 erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, una era semnalată ca fiind dispărută, iar 7 erau căutate pentru o procedură judiciară.

De asemenea, au fost identificate în statele membre 5 autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, precum şi 5 documente emise de România.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) cooperează, prin Biroul SIRENE, cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, în vederea schimbului de date şi informaţii suplimentare.

Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv SIS, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Acesta conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc., informează IGPR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.