UPDATE! PNL se roagă de Vosganian să demisioneze – din partid, nu din Parlament. Pactul Iohannis-Ponta pe Justiție, o farsă

Fostul ministru Varujan Vosganian din Guvernul Tăriceanu, salvat ieri pentru a doua oară de Senat – for care a respins din nou cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale pentru comiterea de fapte penale grave -,  se află astăzi cu sacii-n căruță iar PNL se roagă de el să-și dea demisia. Din partid, nu –  Doamne-ferește! – din Parlament.

UPDATE 16 februarie: Gorghiu a anunțat, după întâlnirea cu grupul senatorilor PNL, că nu vor exista sancțiuni pentru votul pro Vosganian.

“Votul, după cum știți, nu este unul imperativ. Nu vor exista sancțiuni în acest moment. Se pare că a fost o lipsă de comunicare în dezbaterea în grup de dinainte de vot. A fost un vot, așa cum spun colegii senatori, ușor emoțional. Nu are niciun fel de legătură cu ce se va întâmpla în viitor”, a precizat ea.

UPDATE: Vosganian și-a dat demisia din PNL. ”Ca un răspuns colegial la solicitările dumneavoastră, primiți, prin prezenta, demisia mea din noul PNL”, a scris Vosganian pe blog, adresându-se conducerii PNL.

Dacă copreședintele PNL Alina Gorghiu califica ieri drept ”un accident” votul senatorilor liberali dat în apărarea lui Varujan, astăzi, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Senat, Tudor Barbu, a anunțat că abia luni, 16 februarie, va avea loc “o discuție determinantă privind relațiile lui Varujan Vosganian cu grupul parlamentar și cu partidul”.

Marele PNL se face de râs pe acest subiect în mai puțin de două luni, după ce se ruga de Tudor Chiuariu să demisioneze. PNL l-a menținut pe Chiuariu timp de 1 an în Comisia juridică a Senatului – al cărei președinte era până la condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare, în dosarul Poșta Română.

Rușinea Chiuariu se repetă

Mai mult, în ianuarie anul acesta, după ce s-au rugat de el să demisioneze și Chiuariu a refuzat, PNL îl păstrează acum în grupul său parlamentar. În aceste condiții vedem clar cine este de fapt alternativa la guvernare: o parte din USL care dovedește astăzi că n-a plecat. Iar Ponta se va folosi din plin de acest adevăr, pentru a rămâne la guvernare.

Cu Varujan, Partidul Liberal și președinții săi Crin Antonescu și Klaus Iohannis au greșit de mai multe ori. În primul rând, liberalii au votat cot la cot cu PSD-iștii, în cadrul USL, la prima respingere a cererii DIICOT. Se întâmpla în octombrie 2013, când Vosganian era ministrul Economiei în Guvernul Ponta. Nu numai că nu l-au exclus din partid, dar conducătorii PNL au ținut piept cu îndârjire criticilor presei.

Astăzi, Varujan nu va da nici măcar o declarație la DIICOT, darămite să fie cercetat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidarefapte de care îl acuză procurorii DIICOT.

Un pact făcut țăndări în mai puțin de o lună

În ianuarie, președintele Klaus Iohannis semna cu mare pompă un pact pe Justiție, atât cu premierul Victor Ponta, în calitate de președinte al PNL, cât și cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga, copreședinții PNL, care și-au asumat responsabilitatea ca în Parlament să nu se mai blocheze cererile Justiției.

La nici o lună de la parafare, pactul este făcut țăndări de liberali și PSD-iști, care au votat la unison împotriva începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.

Ca un făcut, evenimentul se petrecea exact când Iohannis era la Bruxelles iar Ponta la Washington. Amândoi s-au grăbit să critice votul din Senat, dar faptul este împlinit iar DIICOT trebuie să găsească o infracțiune în plus a lui Vosganian ca să mai poată cere ridicarea imunității parlamentare a acestuia.

Singura soluție să scăpăm de Varujan din Parlament iar DIICOT să-l poată cerceta penal este ca PSD și PNL să nu îl susțină din umbră – cum au făcut cu incompatibilul Mircea Diaconu la europarlamentare – pentru un nou mandat de senator, la alegerile din toamna lui 2016. Dar până atunci poporul uită.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.