Politia Rutiera si CNADNR semnalizeaza “punctele negre”

Zonele cu risc ridicat de accidente rutiere – asa-numitele “puncte negre” – vor fi semnalizate in aceasta primavara de Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Rutiera, impreuna cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si cu sprijinul SC DCG Consulting SRL – DIALOGICA. Concret, soferii vor intalni in trafic un nou indicator rutier, prezentat pe un panou cu dimensiunile 2,5m x 1,2 m, care semnaleaza o zona cu risc accidentogen ridicat. Operatiunea face parte din Programul national de crestere a sigurantei rutiere pe drumurile din Romania.

Punctul negru reprezinta un sector de drum cu lungimea de maxim 1 km pe care, intr-o perioada de 5 ani consecutiv, s-au inregistrat minim 10 accidente grave de circulatie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau ranite grav.

Noul indicator rutier a fost introdus in legislatia nationala in decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Roman 1848 – 1:2011 – Semnalizare rutiera. Indicatoare si mijloace de semnalizare rutiera. Partea 1: Clasificare, simboluri si amplasare si se gaseste la pozitia A55, informeaza IGPR.

Primele indicatoare vor fi montate in teren incepand cu data de 4 aprilie, pe Culoarul 4 Pan European, care asigura legatura punctelor vestice de frontiera cu portul Marii Negre. Astfel, vor fi instalate 40 de panouri care vor semnaliza 20 de puncte negre, dupa cum urmeaza: 16 pe DN 7, Bucuresti-Nadlac si 4 pe DN1, pe raza judetului Sibiu.

Programul demareaza prin instalarea panourilor in zonele mentionate, avand in vedere valorile ridicate ale transportului rutier de marfuri (Culoarul 4 Pan European) si traficul intens de weekend si sarbatori legale (pe DN1, raza judetului Sibiu), precizeaza IGPR.

138 de zone cu risc accidentogen ridicat

Conform datelor oficiale, la nivel national au fost inventariate 138 puncte negre, in care s-au inregistrat 1.517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane si ranirea grava a altor 1.369. Inventarierea a fost facuta pe baza analizelor de risc rutier efectuate in perioada 2007-2012 de Directia Rutiera din IG.R.

De asemenea, in cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul www.hartapunctelornegre.ro , prin intermediul caruia publicul va putea vizualiza pozitiile punctelor negre existente la nivel national si va gasi informatii statistice despre numarul accidentelor grave de circulatie si cauzele de producere a acestora.

Tinta: reducerea cu 50% a accidentelor rutiere pana in 2020

Politia Rutiera are un obiectiv ambitios: reducerea cu 50% a numarului persoanelor decedate in urma accidentelor de circulatie, in perioada 2011-2020. Obiectivul este asumat de toate statele din Uniunea Europeana.

Comisar sef George Grigore, seful Serviciului Sistematizare, Leglitate, Transporturi si control Tehnic din cadrul Directiei Rutiere, a declarat, la conferinta cu tema “Transportatorii asteapta raspunsuri”, organizata de revista Ziua Cargo in 22-23 martie la Sighisoara, ca anul trecut s-a inregistrat o reducere cu 16% a numarului accidentelor. “Daca o tinem tot asa, ne vor atinge obiectivul, si chiar vrem sa il depasim, pentru ca in perioada 2000 – 2010 am fost printre codasii Europei”, le-a spus reprezentantul Directiei Rutiere transportatorilor prezenti la eveniment.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. idea amplasari, in anumite sectoare de drum , a acestor indicatoare este buna ,mai ales unde este un drum cu o singura banda pe sens ,si pe deasupra si multe curbe ,iar teribilistii incalca or ce pt asi demonstra ,asa zisa maiestrie a sofatului ,stiu ca osa atrag multe critici ,da dar stiu ce spun am 30 ani si 11 ani de soferie si o singura amenda radar in loc anul trecut ,apropoo de localitate este o mare porcarie asa zisele restricti de 20 :30 km primarul fuge 80 .. si prosti merg cu 20 sa fiarba motorul………

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.