Politica spaţială a UE

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a dezbătut regulamentul privind implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit. Silvia-Adriana Țicău, vicepreședinta Comisiei de Transport şi Turism, membru in Comisia de Industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European şi raportor din partea grupului S&D pentru acest regulament, a salutat în cadrul acestei dezbateri acordul dintre Parlament şi Consiliu, privind GNSS.

“Salut faptul ca o sumă maximă de 7 miliarde euro se pune la dispoziția programelor europene de radionavigație prin satelit EGNOS și Galileo din bugetul general al Uniunii pentru perioada 2014 ‑ 2020. Utilizarea sistemelor de radionavigație prin satelit depășește cu mult frontierele naționale ale statelor membre, iar serviciile oferite prin intermediul acestor sisteme contribuie la o gamă largă de servicii şi activități sociale şi economice”, arată europarlamentare, în comunicatul remis redacţiei.

“Un număr mare de sectoare economice, in special transporturile, telecomunicațiile, agricultura si energia, dar si serviciile de urgenta, politia, sistemele de gestionare a crizelor sau de gestionare a frontierelor utilizează din ce in ce mai mult sistemele de radionavigație prin satelit. De aceea, este important ca Uniunea să sprijine dezvoltarea de aplicații si servicii bazate pe sistemele GNSS. Acest lucru va permite cetățenilor Uniunii să beneficieze din plin de avantajele ce decurg din sistemele de radionavigație prin satelit, asigurându-se, totodată, menținerea încrederii populației in programele Galileo si EGNOS”, precizează Adrian Ţicău.

Acordul la care s-a ajuns intre Parlament si Consiliu  stabilește, pe langa bugetul pentru Galileo și EGNOS, si un nou cadru de guvernanță ce stabilește clar rolul Comisiei, al Agenției GNSS și al Agenției Spațiale Europene. Totodată, se stabilesc noi norme privind achizițiile publice si condiții corecte de concurență.

“Acordul reprezintă un pas înainte in realizarea unui sistem European de navigație prin satelit independent, precis și fiabil, oferind soluții practice pentru industria europeană, pentru răspunsurile in caz de dezastre, pentru siguranța in transporturi, protecția mediului și pentru serviciile publice. Nu in ultimul rând, doresc sa atrag atenția ca trebuie sa asiguram acoperirea geografica a serviciilor oferite de sistemele EGNOS si Galileo pentru întreg teritoriul Uniunii Europene, înainte de a extinde acoperirea geografica către alte regiuni ale lumii”, a subliniat Adriana Țicău.

Detalii privind textul regulamentului supus la vot, la: https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2013-0321&language=RO#

Programele Galileo şi EGNOS constituie un instrument al politicii industriale şi se înscriu în cadrul strategiei Europa 2020, iar valoarea lor cumulată a fost estimată la aproximativ 130 de miliarde euro pentru perioada 2014-2034.

Programul Galileo cuprinde o etapă de definire care a fost finalizată, o etapă de dezvoltare şi de validare până în 2013, o etapă de desfăşurare, care a început în 2008 şi ar trebui să se încheie în 2020, şi o etapă de exploatare, programată să înceapă treptat din 2014/2015, pentru ca sistemul complet să fie pe deplin operaţional în 2020.

Primii patru sateliţi operaţionali au fost construiţi şi lansaţi în etapa de dezvoltare şi validare, întreaga constelaţie de sateliţi ar trebui finalizată în etapa de desfăşurare, iar completarea  ar trebui să aibă loc în etapa de exploatare. Infrastructura terestră aferentă ar trebui dezvoltată şi utilizată în mod corespunzător.

Programul EGNOS se află în etapa de exploatare, după ce serviciul său deschis şi serviciul său denumit „Safety of Life” au fost declarate operaţionale în octombrie 2009 şi, respectiv, în martie 2011.

Suma maximă alocată de Uniune pentru punerea în aplicare a activităţilor prevăzute in regulament şi pentru acoperirea riscurilor asociate cu aceste activităţi este de 7.071,73 milioane euro la preţuri curente pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2014 şi 31 decembrie 2020.

Suma este defalcată pe următoarele categorii de cheltuieli: 1, 93 miliarde euro pentru finalizarea etapei de desfăşurare a programului Galileo; 3 miliarde euro pentru etapa de exploatare a programului Galileo;  1,5 miliarde euro pentru etapa de exploatare a programului EGNOS; 561,73 milioane euro pentru gestionarea şi monitorizarea programelor Galileo şi EGNOS. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.