Ponta: Avem de cheltuit 3 miliarde de dolari pentru investiţii dar ne omoară birocraţia

România trebuie să cheltuiască până la sfârşitul anului peste 3 miliarde de dolari pentru investiţii publice, dar premierul Victor Ponta se plânge că aceste fonduri sunt acoperite de la buget dar se cheltuiesc greu, „din motive procedural birocratice”. Este vorba, de fapt, de cofinanţarea unor fonduri externe la care statul român trebuie să contribuie într-o proporţie foarte mică, dar nu sunt atrăgătoare deloc, pentru că banii din afară sunt controlaţi la sânge iar autorităţile noastre preferă să-i piardă în favoarea finanţării integral bugetare, de unde îşi pot trage tainul.

Aceasta este singura explicaţie pentru care nu avem finalizat, spre exemplu, niciun tronson nou de autostradă de către cei 4 miniştri care s-au perindat în Guvernarea Ponta la Transporturi şi Marile Proiecte: Silaghi, Fenechiu, Mănescu şi Şova. De două luni îl avem pe al 5-lea, Ioan Rus.

Procentul pe care România trebuie să îl cheltuiască în continuare ca investiţii publice este de 2% din PIB, ceea ce înseamnă „enorm de mult”, spune premierul în prag de alegeri, asigurând aceasta se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări a ţării.

Însă investițiile nete în economie au scăzut cu 9,1% în primul semestru (S1) comparativ cu perioada similară din 2013, la aproximativ 25,18 miliarde de lei prețuri curente, pe fondul reducerii investițiilor în lucrări de construcții noi (7,7%) și în utilaje și mijloace de transport (15,6%), potrivit datelor provizorii publicate în 3 septembrie de INS.

Investițiile străine directe au scăzut însă în primul semestru cu 10,3% faţă de nivelul celor din S1 2013, la aproape 1,2 miliarde de euro, arăta Banca Națională a României, în 13 august.

Victor Ponta dă vina pe eforturile pe care Guvernul le-a făcut pentru a menţine ţara în deficitul public asumat în ţintele europene de deficit structural.

Deficitul public, “vinovat”

„Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună”, a spus Ponta.

Premierul a făcut aceste declaraţii ieri, la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO.

Proceduri lungi, după 2 ani şi 5 luni de guvernare

„E vorba de proceduri lungi, despre o boală românească a contestării: nu există nici un fel de procedură care să nu fie contestată. E vorba despre fuga de repsonsabilitate a celor care trebuie să ducă aceste proceduri la bun sfârşit, şi cred că aici cu o colaborare strânsă cu mediul de afaceri, cu Guvernele partenere, pentru a învăţa din experieţa acestora, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii şi pe care nu îi cheltuim din motive procedural birocratice”, a continuat să se plângă şeful Executivului, de parcă ar fi în opoziţie şi nu la guvernare de 2 ani şi 5 luni.

Ponta promite SUA că opreşte ordonanţele de urgenţă

Secretarul american pentru Comerţ, Penny Pritzker, i-a transmis premierului Victor Ponta, într-un mesaj video prezentat în conferinţă, că în planul de acţiune al Guvernului privind îmbunătăţirea mediului de afaceri identifică nevoia reducerii ordonanţelor de urgenţă. El a subliniat că succesul constă în implementarea acestui plan.

„Acum aproape un an, primul-ministru Ponta şi cu mine ne-am întâlnit la Washington pentru a discuta paşii concreţi pe care România îi poate lua şi trebuie să îi ia pentru a-şi îmbunătăţi mediul de afaceri. Ceea ce a reieşit din întâlnirea noastră a fost nevoia urgentă pentru o strategie clară, o serie de paşi în direcţia provocărilor, a transparenţei, consultării şi reglementărilor. Lucrând cu lideri din interiorul şi din afara Guvernului, primul-ministru şi Cabinetul său au elaborat un plan de acţiune”, se arată în mesajul lui Penny Pritzker.

Penny Priztker a precizat că acest plan recomandă măsuri concrete pentru deschiderea economiei româneşti şi încurajează investiţiile.

„Planul dumneavoastră identifică nevoia de a reduce ordonanţele de urgenţă şi consultări cu sectorul public şi privat pentru o mai mare predictibilitate şi stabilitate pe piaţa românească. Planul dumneavoastră e un semn de progres semnificativ, dar, după cum bine ştiţi, adevărata măsură a succesului dumneavoastră va fi implementarea sa”, a subliniat secretarul american al Comerţului.

Victor Ponta şi Penny Priztker au avut o întrevedere pe 23 octombrie anul trecut, în cursul unei vizite în SUA făcute de premierul român. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.