Ponta: “D-le Fenechiu, să vă asiguraţi că la CFR Marfă nu va fi circul de la Oltchim!”. Dacă ajunge vicepremier?!?

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, să scutească privatizarea CFR Marfă de “circul de anul trecut de la Oltchim”. Numai că ministrul Economiei de atunci, Daniel Chiţoiu, pe care Ponta l-a şi avertizat public că “va plăti cu capul” dacă privatizarea va eşua, a ajuns vicepremier după ce inevitabilul s-a întâmplat.

“D-le ministru Fenechiu, sunteţi într-o perioadă cu multe probleme. (…) O să vă rog să aveţi grijă în mod direct ca procedurile să se desfăşoare bine, să fie în interesul statului român, al celor care lucrează acolo (la CFR Marfă, n.r.). Condiţiile pe care le-aţi pus şi pe care le-am anunţat şi public – licitaţie cu investitor strategic, 10 milioane de euro garanţia – ne scutesc de circ şi de alte evenimente ca cele de anul trecut de la Oltchim, dar asta nu înseamnă că avem garantat succesul”, i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa Guvernului.

Amintim că privatizarea CFR Marfă a fost blocată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în toamna anului trecut, după ce ministrul Chiţoiu croise o procedură cu strigare, tot ca la Oltchim.

Marţi, CSAT a avizat noua strategie de privatizare, condiţionând ca aceasta să se facă cu un investitor strategic şi prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.

În plus, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro.

Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei prin care statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă va fi preţul oferit.

Miercuri, Executivul a aprobat în primă lectură strategia de privatizare, iar decizia finală va fi luată la finalizarea procedurii de consultare publică şi după obţinerea avizului din partea Consiliului Economic şi Social (CES).

Ministrul Fenechiu a declarat că în 20 iunie s-ar putea cunoaşte noul proprietar, precizând că până la jumătatea lunii mai va avea lista cu cei care şi-au exprimat intenţia de a participa la licitaţie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.