Ponta: Isteriile europarlamentarilor PDL saboteaza interesele Romaniei

Premierul Victor Ponta sustine ca fostul director al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Adrian Grajdan a actionat in nume personal in procesul “Trofeul Calitatii”, in timp ce el se afla in Afganistan, iar “acuzatiile si isteriile iresponsabile ale unor europarlamentari PDL in acest caz saboteaza interesele Romaniei in fata UE”. El ii face vinovati pe europarlamentarii democrat-liberali (Monica Macovei, Cristian Preda si Sebastian Bodu fiind cei mai vocali, n. red.), pe care ii catalogheaza drept “o mica parte frustrata”, ca “doresc in mod clar sa-i fie rau Romaniei, ca sa le fie rau si celor pe care-i considera adversari politici”.

Replica primului-ministru vine mai ales in urma atacului fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, care a denuntat, intr-o conferinta de presa, “restaurarea regimului Nastase-Stanoiu” si “schema USL” de scapare de la puscarie a marilor corupti care au procese pe ultima suta de metri la instanta suprema.

Victor Ponta reclama ca “isteriile unora dintre europarlamentarii PDL” nu ajuta eforturile autoritatilor romane de a-i convinge pe oficialii UE ca Romania isi indeplineste angajamentele asumate in relatia cu Comisia Europeana.

 “Am vazut declaratiile absolut iresponsabile, nu doar de astazi, ci de cand noul Guvern se afla in functie, ale catorva dintre europarlamentarii PDL si constat cu mare neplacere ca scopul acestora este de a sabota interesul Romaniei, eventual de a demonstra «uite ce rau este Guvernul Romaniei». Iresponsabilitatea si isteria nu ne pot ajuta in niciun fel intr-un demers important nu pentru Guvern – asta cred ca nu inteleg respectivii europarlamentari – ci pentru ca Romania sa arate ca si-a indeplinit si isi indeplineste in continuare toate obligatiile asumate pe plan european. Ca-l facea Guvernul Boc, ca-l face Guvernul Ponta sau il va face alt guvern, este important doar pentru noi, aici, in bucataria interna. Atacurile iresponsabile si isterice nu fac altceva decat sa arate ca exista o mare parte a Romaniei care vrea sa mearga inainte, intr-un sens european, si exista o mica parte frustrata care doreste in mod clar sa fie rau Romaniei, ca sa fie rau si celor pe care-i considera adversari politici. Eu, personal, nu ma cobor la acest nivel de a face politica”, a spus seful Guvernului.

In afara Monicai Macovei, Ponta si-a varsat focul – desi nu le-a pronuntat numele – si pe Cristian Preda, care a anuntat transant ca invitatia la Bruxelles a fost facuta pe numele lui Traian Basescu, astfel ca premierul nu are ce sa caute la Consiliul European. In vizorul lui se afla insa si Sebastian Bodu, care, joi, a cerut Curtii de Conturi sa se autosesizeze in cazul renuntarii Inspectoratului de Stat in Constructii la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei in Dosarul “Trofeul Calitatii”.

Grajdan a actionat in nume propriu

El a aratat ca nu are motive sa isi ceara scuze pentru actiunea fostului sef ISC, deoarece se afla in Afganistan atunci cand Grajdan a emis actul prin care a retras institutia din procesul “Trofeul Calitatii”.

“Actiunea celui care a fost director la ISC a fost o actiune personala, pentru care am considerat normal sa-l demit imediat din functie. Nu are rost sa sa ma scuz de ceva de care nu cred ca m-a acuzat cineva normal sau cineva de bun-simt. Marti, cand a emis acel act, eram in Afganistan. Fostul sef al ISC a avut un comportament anormal, nu a trecut prin procedurile interne ale inspectoratului, si cred ca trebuie sa raspunda, daca este cazul, si din punct de vedere legal”, a spus Ponta.

Seful Executivului a evitat sa raspunda daca va dispune retragerea cererii inaintate de Grajdan Inaltei curti de Casatie si Justitie (ICCJ), prin care l-a exonerat, practic, pe Adrian Nastase, de orice vina in dosarul Trofeul Calitatii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.