Ponta renunta la minirecensamant: „Listele permanente vor fi actualizate institutional”

Premierul Victor Ponta a declarat, marti ca s-a renuntat la ideea minirecensamantului, in contextul continuarii boicotului PDL, iar listele electorale vor fi actualizate “institutional”. El le-a solicitat, in timpul sedintei de Guvern, ministrilor recent numiti la Ministerul Administratiei si Internelori (MAI), Mircea Dusa si Radu Stroe, sa procedeze “exact in conformitate cu ce a cerut Curtea Constitutionala”. Astfel, MAI va verifica daca pe listele folosite la referendum s-au aflat persoane decedate, care nu mai au cetatenie sau care intra sub incidenta altor prevederi legale. Practic, noii ministri vor verifica daca primarii au actualizat cu adevarat listele electorale inainte de referendum.

“E foarte clar ca ideea initiala cu minirecensamantul nu poate functiona, pentru ca inteleg ca boicotul continua si am avea tot rezultate false. Va rog sa verificati cat mai curand posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveti, daca pe listele electorale permanente la data de 29 s-au aflat persoane decedate, s-au aflat persoane care nu mai au cetatenie romana sau diverse alte cazuri prevazute prin lege. Daca reusiti, fara sa il suparati pe presedintele suspendat, sa il scoateti si pe dl general Pacepa de pe lista si pe doamna Elodia Ghinescu. Nu poate fi decat in beneficiul si spre deliciul mass-media”, a impins Ponta in derizoriu problema.

“Referitor la solicitarile CCR, pentru ca sunt 3 adrese, o sa va rog, dle ministru al Administratiei si dle ministru al Internelor, sa procedati exact conformitate cu ce a cerut Curtea. Va rog sa comunicati in permanenta pentru a nu lasa dezinformari si afirmatii – chiar stupide de multe ori – sa ramana in spatiul public. […] Am vazut afirmatiile facute de oameni care cunosc mai putin legea, desi au ocupat 8 ani functii importante in stat. CCR nu a cerut liste electorale permanente de la Guvern, pentru ca acestea sunt la BEC, nu la Guvern. Daca cereau listele, le cereau la BEC, se predau in maxim 2 ore si discutiile erau incheiate”, a afirmat Ponta.

Ceea ce nu a inteles premierul Victor Ponta este ca judecatorii Curtii Constitutionale tin neaparat ca Guvernul sa isi asume listele electorale de la referendum, pentru a nu avea surprize dupa luarea unei decizii privind invalidarea sau validarea scrutinului.

De altfel, insusi Ponta a precizat ca „CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente actualizate conform dispozitiilor art 17, al 2 din legea nr. 3/2000″, impunand ca data limita 31 august.

“Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, persoanele care nu mai au cetatenia romana, cele care si-au schimbat domiciliul, cele scrise in bazele de date de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la Casa Nationala de Pensii, de exemplu, deci toate bazele de date intr-un efort coordonat de catre ministrul Administratiei vor fi puse cap la cap. Sper sa reusim acest lucru”, a afirmat Ponta.

Intrebat daca cei care nu au facut actualizarea vor fi sanctionati, Ponta a raspuns ca singura institutie abilitata in acest sens si care poate sa dea amenzi in astfel de situatii este Autoritatea Electorala Permanenta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.