Ponta vrea alt sistem de TAXARE pe Podul Cernavodă. De vara viitoare

Înainte de a pleca în vacanţă, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat Dan Şova, marţi, în ultima şedinţă de Guvern, să găsească o altă modalitate de taxare a autovehiculelor pe Podul Cernavodă, astfel încât să dispară barierele şi cozile de câte 5 până la 20 de km ce se formează mai ales vara, când traficul este intens spre şi dinspre litoral. Prim-ministrul a constatat că de la Bucureşti la Constanţa se fac 2 ore cu maşina, iar pe pod se stau alte 2 ore, la taxare. 

Nu e vreun semn de compasiune din partea şefului Executivului pentru cei ce stăteau şi câte 2 ore să plătească taxa, ci pur şi simplu a fost informat că, după ce a dispus eliminarea taxării în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică începând cu 1 iulie, CNADNR înregistrează pierderi mari din neîncasarea tarifului perceput.

Victor Ponta nu s-a gândit vreo clipă la transportatori, ci numai la turişti, şi doar după ce s-a dus în iunie pe litoral şi a văzut cu ochii lui cozile imense.

Dar ministrul Şova nu trebuie să se grăbească prea mult: a primit termen până în primăvara viitoare să schimbe modul de taxare, astfel încât tot turiştii să nu aibă de suferit.

Transportatorii, inexistenţi

Despre transportatori, nicio vorbă. Ei par că nu există pentru autorităţi, iar aceasta se dovedeşte prin pasarea lor între Ministerul Transporturilor – care nu mai are în administrare drumurile naţionale – şi CNADNR – care a intrat sub autoritatea ministrului delegat Dan Şova şi va mai rămâne cel puţin până în toamnă, când va fi divizată în Agenţia Naţionalăde Autostrăzi şi Compania Naţională de Drumuri. Asta dacă nu va suferi o nouă amânare, aşa cum se procedează din ianuarie.

Ministrul Şova l-a informat pe premier că taxa de trecere a fost suspendată şi în zilele de luni, până la ora 14.00, precum şi în sărbătorile legale.

Sfânta taxă

În acel moment, şeful Guvernului a sărit ca ars, întrebând, ironic, când se va mai plăti utilizarea podului.

“Şi cât o să mai rămână taxa? De luni după-amiază până…”, a exclamat Ponta.

El a cerut ca „problema” să fie rezolvată cât mai urgent, astfel încât statul să poată încasa taxa de traversare a podului peste Dunăre. Va avea de aşteptat doar o lună, întrucât scutirea de taxă este aprobată până la 1 septembrie.

Două ore Bucureşti-Constanţa şi tot atât la barieră

“Vara asta trece aşa, cu faptul că am scos taxa că se făceau cozile alea… Ne batem joc de oameni, avem autostradă, două ore Bucureşti-Constanţa şi două ore stau la barieră. Vă rog frumos, împreună cu CNADNR să faceţi un proiect pe care să-l imprementăm în toamna asta, cel mai târziu în primăvară, ca să nu ne trezim vara viitoare că iarăşi avem probleme şi trebuie să ridicăm barierele”, i-a spus Ponta lui Şova.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.