POTAIN pentru SAGRADA FAMILIA

Distribuitorul autorizat al marcilor Potain si Grove, membre ale grupului Manitowoc in Romania, Marcom, propune pietei romanesti o macara care participa la scrierea istoriei. Cartea de vizita este impresionanta: o echipa de 6 macarale turn Potain ridica unul dintre cele mai spectaculoase monumente religioase ale Europei – Sagrada Familia din Barcelona.

Sagrada Familia (Sfanta Familie) este cea mai mare atractie turistica a Barcelonei si unul dintre cele mai spectaculoase proiecte din Europa. Sase macarale turn Potain cla desc monumentul lui Gaudi, iar prima contractata dintre ele isi aniverseaza deja 11 ani de munca sustinuta la acest proiect pe termen lung. Înaltimea totala a monumentului este de 170 m iar toata constructia ocupa o suprafata de 12.800 mp. Planul Bisericii este compus din 18 turnuri, in ordinea inaltimii reprezentand pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Sfanta Fecioara si – cel mai inalt turn – pe Iisus Hristos.

Povestea „Familiei“

Cand a inceput constructia bisericii, in 1882, arhitectii si muncitorii lucrau cu echipamente si scule traditionale. Un an mai tarziu, Antoni Gaudi a devenit arhitectul sef al acestei constructii, post pe care l-a ocupat mai mult de 40 de ani, pana la moartea sa in 1926. Cand Gaudi a preluat conducerea santierului, era constient de complexitatea si dificultatea lucrarii si a impus echipei cu care lucra sa utilizeze cele mai noi tehnologii de lucru din cate existau la acea vreme. Astazi, 127 de ani mai tarziu, constructia bisericii urmareste planurile originale (recuperate si refacute dupa un incendiu din 1936) si foloseste, asa cum insusi Gaudi a cerut, cele mai noi tehnologii de pe piata, pentru un mediu de lucru mai sigur, mai confortabil si pentru un proces de constructie mai rapid.

A trecut destul timp de cand vagoanele vechi au fost inlocuite de macarale puternice, sculele manuale traditionale au fost si ele schimbate cu masini electrice precise, iar materialele au fost imbunatatite pentru cresterea calitatii constructiei. O flota de macarale turn Potain impreuna cu o fabrica de beton au fost cele mai importante doua elemente care au revolutionat santierul de la Barcelona inca din 1998. Cu ajutorul programelor informatice inteligente si al macaralelor Potain de ultima generatie, care trebuiau sa aseze delicat si precis fiecare piesa in puzzle-ul creat de Gaudi, renumitul santier si-a scurtat perioada estimata de finalizare cu aproape 100 de ani.

Prima macara Potain a fost montata in 1998, o macara MD 235A, cu brat de 60 m, inaltime sub carlig de 127,11 m si 10 tone capacitate maxima. În 1998, o alta macara MC50 de 28 m inaltime si brat de 20 m a fost si ea instalata pe santierul Sagrada Familia si a fost urmata de o intreaga flota de macarale Potain: MD 238 in 2001, cu capacitate maxima de 12 t cu brat de 60 m, in septembrie 2001 i s-a alaturat MD 125B, inalta de 60,9 m cu o sarcina maxima de 6 t, si, ulterior, in 2004, o macara MD 175B si o a doua MD 125B cu 56 m inaltime sub carlig. Unele dintre aceste macarale sunt montate pe diferite parti ale structurii proiectului, aflandu-se chiar la inaltimi de peste 125 m de la nivelul solului. Toate cele sase macarale au fost furnizate de distribuitorul local Potain, Ibergruas. Fiecare element structural al constructiei are o semnificatie religioasa. Clopotnitele (care ii reprezinta pe cei 12 apostoli) au o inaltime intre 90 si 112 m.

Finalizarea constructiei

De curand, arhitectul sef al acestui proiect a anuntat ca, in vara anului 2010, acoperisul absida va fi asezat, cu clopotnitele ridicate si sculpturile povestind fapte religioase, gata pentru a fi gazda liturghiilor catolice.

Motivul pentru care constructia nu a fost inca finalizata este de ordin financiar: banii cu care a fost sustinut acest proiect impresionant au provenit exclusiv din donatii publice si din sumele stranse din vanzarea biletelor catre turisti.

Bugetul pentru anul 2009 este de aproximativ 20 milioane de euro. Se preconizeaza ca in 2026, odata cu aniversarea a 100 de ani de la moartea arhitectului Antoni Gaudi, se vor finaliza lucrarile de constructie la Sagrada Familia.

Cu ajutorul tehnologiei, s-a putut grabi procesul de finalizare, proces care a fost estimat sa dureze cateva sute de ani, conform tehnicilor de constructie disponibile in anii 1900.

Potain – carte de vizita

De la intemeierea sa in „La Clayette, Franta in 1928, Potain este unul dintre cei mai mari producatori de macarale turn la nivel mondial, avand peste 100.000 macarale vandute si instalate in intreaga lume. Astazi, compania produce peste 60 de modele in fabricile sale din Franta, Germania, Italia, Portugalia si China.

Gamele de macarale Potain se preteaza la proiecte din industria constructiilor civile si industriale, drumuri si poduri (viaducte), industria energetica, industria constructiilor de nave fluviale si maritime, depozite de marfuri grele si de dimensiuni mari. Compania Potain este, in prezent, membra a grupului Manitowoc.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.