Pseudopestă aviară în la Zărneşti. Belarus a interzis imediat importurile

Direcţia Sanitară Veterinară Braşov a depistat un focar de pseudopestă aviară (boala de Newcastle) în localitatea braşoveană Tohanu Vechi, Zărneşti, 99 de păsări din gospodăriile afectate fiind omorâte. Potrivit DSVSA Braşov, au fost stabilite zone de protecţie şi supraveghere pe o rază de 10 km, unde au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor. Belarusul a interzis temporar importurile de pui din România.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Braşov, Dorin Enache, focarul a fost confirmat în 11 octombrie şi s-au luat imediat măsuri. “De la faza de suspiciune, până la confirmare bolii au murit 206 păsări, alte 53 de păsări au fost ucise de proprietari şi 99 păsări au fost ucise ca urmare a măsurilor de stamping out. Se monitorizează în continuare starea de sănătate a păsărilor din toate zonele judeţului Braşov”, se arată în comunicatul DSVSA Braşov.

Cadavrele celor 99 de păsări sacrificate şi deşeurile (furaje, gunoi de grajd etc.) susceptibile de a fi contaminate au fost trimise către o firmă din Codlea pentru incinerare, iar spaţiille folosite pentru cazarea păsărilor, împrejmuirile lor, drumul de acces şi echipamentele au fost dezinfectate.

De asemenea, s-a recurs la acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, ce vor fi repetate la 7 zile, “astfel încât nicio pasăre nu va fi introdusă în gospodării decât după 21 de zile de la dezinfecţia finală”, se mai arată în document.

Belarusul a impus încă de luni, 15 octombrie, restricţii temporare importului de pui vii, ouă pentru incubator, carne de pui şi toate tipurile de pui procesat, pene şi nutreţ provenite din România, cu scopul de a preveni răspândirea bolii.

Boala Newcastle este contagioasă şi afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.