Psihologia şi realităţile lumii contemporane

A IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane”, ce a avut loc ȋn perioada 18-20 octombrie 2013 la Bucureşti, a reunit aproximativ 200 de psihologi, invitaţi din străinătate, dar şi personalităţi ale vieţii academice din România, care au abordat teme de maxim interes: comportamente dependente – prevenţie, tratament şi strategii curative, agresiune şi violenţă socială, schimbări de comportament – metodologie, concept şi practici, practici eficiente de învățare etc.

Prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a apreciat importanța şi utilitatea acestei manifestări, precizând că este unul dintre cele mai importante și prestigioase evenimente pe care Facultatea de Psihologie și Științele Educației le organizează de 4 ani. „Manifestarea aceasta internațională este menită să discute într-o manieră interdisciplinară, atât teoretică cât și aplicată, toate problemele societății care au o componentă importantă psihologică”.

Referitor la impactul evenimentului asupra universității, asupra colectivului de profesori și asupra studenților, rectorul a subliniat faptul că acesta “trebuie să fie unul foarte ridicat”.

„Avem gândul că studenții învață foarte mult dacă sunt implicați în echipe de cercetare, învață mult mai mult decât dacă sunt pregătiți în seminarii unde trebuie să aibă doar discuții cu caracter foarte abstract teoretic. Universitatea din București, care găzduiește această manifestare, este foarte interesată de educație și de cercetare – cele două dimensiuni principale ale misiunii noastre academice, în general. În același timp, în anii în care urmează suntem interesați și de internaționalizare și de vizibilitatea noastră în plan extern”, a arătat prof. Dumitru.

Efectele unei astfel de manifestării sunt vizibile pe termen mediu și lung, a adăugat rectorul Universității din București.

dumitru, congres psihologi

“Ca urmare a unor cercetări empirice care vin din domeniul faptelor, găsim că trebuie să facem anumite modificări în Codul Rutier, de exemplu, în anumite moduri și reguli în domeniul organizational etc.”, a explicat prof. Dumitru.

Prof. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România (www.copsi.ro), a ținut să precizeze că obiectivul Conferinței  Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane” a fost în primul rând promovarea cercetării și valorificarea rezultatelor acesteia.

anitei, congres psihologi

“Cercetarea științifică veritabilă de înalt nivel, este o șansă pentru psihologii din țara noastră să elaboreze lucrări de cercetare valoroase care să își găsească un ecou în lumea academică internațională. Publicul larg este beneficiarul cercetării științifice fundamentale ca un ecou. Cercetarea științifică nu are un ecou rapid și imediat în opinia publică, dar aceste cercetări își regăsesc răsunetul prin anumite interpretări, explicări de comportamente, prin preluarea unor explicații de către instituții, firme etc. Multe cercetări izvorăsc din raportul de cerceări de ordin practic aplicativ realizate de către psihologi și se întorc în mediul respectiv ca și o dovadă vie a unor contribuții științifice. Această conferință oferă psihologilor posibilitatea de a se afirma pe plan internațional, de a avea lucrări publicate în reviste cotate ISI, de a face schimb de experiență cu specialiști din întreaga lume. În cadrul conferinței au fost dezbătute teme majore ale societății contemporane, cum sunt adaptarea la ritmul de viață contemporan, mecanismele de apărare, etc.”, a precizat prof. Aniţei.

Prezentă la eveniment, prof. dr. Ruxandra Rășcanu, profesor emerit și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universităţii din București, a apreciat beneficiile manifestării PSIWORLD, care „nu au impact doar pentru psihologi, studenți și masteranzii care participă la eveniment, ci și pentru societatea civilă, pentru că rezultatele muncii psihologului nu se văd numai la nivelul Colegiului Psihologilor și al profesiei de psiholog, ci trebuie să facem tot ce ține de noi ca rezultatele să fie niște câștiguri în viața reală”.

congres psihologi

„Pentru cei care se ocupă de dezvoltarea copilului în grădiniță, pentru părinți și pentru educatori, pentru cei care se ocupă de educația care se face în școli, pentru cei din facultăți, instituții și organizații și, sigur, pentru cei de vârsta a 3-a, rezultatele acestui eveniment trebuie să fie ca un fel de compendiu pentru realizări ulterioare”, a insistat prof. Rășcanu.

Printre invitații prezenți la manifestarea științifică, în afară de cei prezentaţi mai sus, îi amintim pe: conf. univ. dr. Lucian Ciolan, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, dr. Peter Mitchell – Universitatea din Nottingham Malaysia Campus, editor al Journalului Britanic de Psihologie, dr. Gernot Schuhfried, Președinte Schuhfried GmbH International, acad. Constantin Ionescu Tîrgoviște  – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

Lucrările acceptate şi prezentate la conferințǎ au fost publicate în Procedia – Social and Behavioural Sciences, prin intermediul site-ului Elsevier, care este, de asemenea, inclus în Scopus, abstractele urmând să fie evaluate pentru indexare ISI.

PhD. Peter Mitchell este profesor în Psihologie și Decan al Facultății de Științe al Universității Nottingham Malaezia. Anterior, a condus Școala de Psihologie din Nottingham, Marea Britanie. A publicat aproximativ 100 de articole științifice în reviste internaționale de prestigiu, 6 cărți și este editorul Jurnalului Britanic de Psihologie. A câștigat Premiul Național în Marea Britanie în 2007 pentru cercetările sale. In 2013, i-a fost acordata cea mai inalta distinctie a Societatii Britanice de Psihologie.

Dr. Gernot Schuhfried deţine cea mai importantă companie de concepţie, producere şi comercializare a aparaturii psihologice de examinare, cu reprezentanţe în 41 de ţări. Această firmă investeşte 25% din profit în cercetare şi dezvoltare.

Conferinţa a fost organizată de Societatea Română de Psihologie Experimentală Aplicată, avându-l ca președinte pe prof. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România și creditată de Colegiul Psihologilor din România. 

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Șos. Panduri, nr. 90. Detalii, la www.psiworld.ro .

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.