Raed Arafat se intoarce. Sistemul privat nu e chiar asa un pericol

Dupa o saptamana de la demisie, Raed Arafat a revenit asupra deciziei si a preluat, marti, functia de subsecretar de stat pe care o parasise la Ministerul Sanatatii. Pentru prima data de la scandal, el a precizat ca “si actuala lege accepta ca partener sistemul privat, dar cred ca aici erau lucrurile neintelese”. Despre proiectul Legii sanatatii, intemeietorul SMURD spune ca are o responsabilitate si mai mare acum, astfel ca se va implica mai ales pe partea de urgenta, in Comisia care va elabora noua legislatie. Aceasta va ramane neschimbata, deoarece “a ajutat la dezvoltarea acestui sistem in mod armonios”. Despre protestele din strada el s-a declarat “socat de sustinerea populatiei”, spunand ca acum au devenit o problema politico-sociala ce trebuie rezolvata ca atare.

“Putem imbunatati proiectul, ca sa avem un sistem public puternic. La ora actuala, legea accepta ca partener sistemul privat, am spus-o de mai multe ori, dar cred ca aici erau lucrurile neintelese. Sistemul este deschis si pentru sistemul privat, o dovada este aceea ca Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov a avut intr-un an peste 35.000 de solicitari rezolvate de ambulantele private. Obligatia este sa continuam, pe cati bani avem, sa dezvoltam sistemul public. Vom invita la discutii pe toata lumea, inclusiv reprezentantii sectorului privat”, a spus Raed Arafat, intr-o conferinta de presa.

Despre participarea sa in comisia de elaborare a proiectului Legii sanatatii, dr. Arafat a spus ca se va implica in calitate de expert in sistemul de urgenta.

Subsecretarul de stat are in plan extinderea activitatilor serviciilor de ambulanta, pentru a acoperi zonele rurale cat mai repede, lucru anuntat, de altfel, si de presedintele Traian Basescu.

Dr. Arafat a subliniat insa ca cei care au propus noua lege nu au facut o analiza de impact asupra acesteia, lucru pe care l-a criticat atunci cand a decis sa demisioneze.

Impacarea cu Basescu

Intrebat daca a fost chemat inapoi de seful statului, el a mentionat ca mai intai a avut o discutie cu ministrul Sanatatii. “Daca va aduceti aminte, a zis ca asteapta sa-l sun, l-am sunat luni seara. Din discutie am zis ca nu am nicio problema sa revin. Azi de dimineata am avut discutie cu dl. presedinte. M-a contactat cand eram la Targu Mures si asta am facut azi, dupa care am avut discutia cu premierul. Sunt inapoi la minister sa continuam de unde am ramas. A fost o discutie foarte ok, mare parte a fost pe documente, date, a durat aproximativ o ora. A fost o discutie foarte ok, ca intre oameni adulti”, a mai spus Arafat despre intalnirea cu Basescu.

Raed Arafat a subliniat insa ca revenirea sa nu este rezultatul unei negocieri. “Am zis de cand am plecat ca, daca nu mai exista motivul revin. Cererea de a ma intoarce a fost adresata public de catre premier. A fost o exprimare, dar eu mi-am anuntat disponibilitatea”, a adaugat el.

Despre proteste: “Evitati violenta!”

Intrebat apoi daca a vorbit cu Traian Basescu despre proteste, Raed Arafat a spus ca “n-a venit vorba deloc”. “Protestele au pornit pentru sustinerea mea, dar acum este o problema politico-sociala care trebuie rezolvata la nivel politico-social. Daca la inceput populatia a fost pentru doctorul Arafat, acum sunt implicatii mult mai complexe decat doctorul Arafat. Transmit un singur mesaj normal, pe care l-ar transmite oricine: sa se evite violenta”, a precizat el.

In final, dr. Arafat a amintit ca a avut o colaborare foarte buna cu Ministerul Administratiei si Internelor in domeniul SMURD, iar aceasta nu de ieri-de azi, ci inca din anul 1991. “Lumea crede in ce s-a intamplat in sistemul de urgenta, cu sprijinul Guvernelor din ultimii 6 ani, nu in mine personal. In plus, am colaborat foarte bine cu MAI, inca din 1991”, conchis el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.