Romania, a 6-a cea mai atractiva tara pentru investitiile straine in urmatorii 3 ani

Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii 3 ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de compania de consultanta si audit Ernst & Young (E&Y), in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey, lansat miercuri. Astfel, tara noastra se pozitioneaza inaintea Cehiei, Turciei, Elvetiei, Olandei, Italiei, Spaniei sau Suediei. Primele in top sunt, in ordine: Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta. Datele BNR arata ca investitiile straine directe au atins anul trecut in Romania 1,917 miliarde euro, minimul ultimilor 9 ani, si au continuat sa scada in 2012, la 490 milioane euro dupa primele 4 luni.

“Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate”, declara, intr-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat marti ca Romania pierde investitori pentru ca nu stie sa negocieze, iar investitorii mari, cei care ar putea ajuta piata locala, nici nu au auzit de Romania.

Dublul investitiilor de anul trecut, in primele 5 luni

Tot marti E&Y a anuntat ca valoarea estimativa a fuziunilor si achizitiilor incheiate in primele 5 luni in Romania este de circa 800 de milioane de dolari, aproape dublul nivelului inregistrat in acelasi interval din 2011, desi numarul tranzactiilor s-a redus de la 59 la 52.

Doar tranzactiile ale caror valori au fost anuntate de catre partile implicate au totalizat 330 milioane dolari, fata de 216 milioane dolari in ianuarie-mai 2011. Extrapoland, E&Y estimeaza pentru primele cinci luni un total al pietei de 798 milioane dolari, fata de 408 milioane dolari in primele cinci luni din 2011.

Studiul are la baza o metodologie care cuprinde doua analiza numarului de proiecte de investitii straine realizate in 2011, pe de o parte, si o analiza soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte.

Prima analiza include doar proiectele de investitii straine concretizate in active noi sau noi locuri de munca, fiind excluse investitiile de portofoliu si fuziunile si achizitiile.

Cealalta analiza defineste atractivitatea unei locatii privind investitiile straine printr-un mix intre imaginea sa, increderea investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii respective de a oferi beneficii competitive pentru investitori. Pentru aceasta componenta, cercetarea a fost realizata de CSA Institute in perioada februarie si martie 2012, prin interviuri telefonice aplicate unui esantion reprezentativ de 840 de factori de decizie din companii din intreaga lume.

Fluxul investitiilor dinspre SUA in Europa, mai mare decat inainte de criza

In ciuda fragilitatii economiei din zona euro, fluxul de investitii spre Europa a continuat sa creasca, numarul proiectelor fiind considerabil mai mare decat inainte de criza: cu 2%, de la 3.757 in 2010, la 3.906 in 2011.

Totodata, numarul locurilor de munca generate de investitiile straine directe a crescut cu 15%.

SUA ramane cel mai mare investitor in Europa, dezvoltand 1.028 de proiecte, care reprezinta 26% din numarul total. Numarul proiectelor de investitii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% in 2011, ajungand la cel mai inalt nivel inregistrat de studiul Ernst & Young in ultimii 10 ani.

Investitorii sunt destul de increzatori in capacitatea Europei de a depasi dificultatile complexe si multiple cu care se confrunta. Europa demonstreaza un nivel ridicat, chiar surprinzator de atractivitate. Sondajul Ernst & Young a relevat faptul ca investitorii considera Europa de Vest cea mai atractiva destinatie pentru investitii straine directe, dupa China, in timp ce Europa Centrala si de Est se claseaza a treia. Investitorii raman increzatori in evolutia Europei: 81% sunt de parere ca Europa va depasi problemele economice actuale.

Investitiile din industriile prelucratoare conduc in Europa Centrala si de Est

Economiile din Europa Centrala si de Est conduc in privinta investitiilor in industriile prelucratoare. Romania, Serbia, Slovacia si Cehia au atras 53% din locurile de munca nou create in industria automobilelor. Aceste tari au atras proiecte mari pentru ca detin avantaje competitive de cost si sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se afla clienti industriali de referinta.

Serviciile profesionale si productia de software raman sectoarele care au primit cele mai multe investitii straine directe in Europa, cu o crestere de 19%, respectiv 15% in 2011. Impreuna, aceste doua sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generand peste 16,000 de noi locuri de munca.

Cele mai multe locuri de munca, in industria producatoare de automobile

Numarul proiectelor de investitii straine directe a crescut de asemenea si in industria producatoare de automobile, care a creat numarul cel mai mare de noi locuri de munca – respectiv 37.790.

Sectoarele care au inregistrat cel mai mare declin in 2011 au fost serviciile de intermediere financiara, care au scazut cu 16%, si electronicele, care au scazut cu 8%.

Fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii sa fie mai ezitanti decat de obicei in ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta aceasta regiune. Doar 26% din liderii de business intervievati, din intreaga lume, au planuri de extindere a operatiunilor in Europa in 2013, in scadere cu 7%, fata de 33% care planificau sa investeasca in 2011.

Cu toate acestea, peste un sfert din executivi au luat in vizor posibile achizitii – un semn ca multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe masura ce vanzatorii devin mai realisti privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar si privind evaluarile acestor active. Avand in vedere ca multe companii pastreaza lichiditati importante, fuziunile si achizitiile ar putea fi un complement puternic al investitiilor de tip greenfield in 2013 si in anii urmatori. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.