Romania, condamnata de CEDO pentru ca nu a asigurat tratament unui bolnav de cancer

Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sa plateasca 20.000 de euro, pentru ca autoritatile statului au incalcat dreptul la viata, neoferind gratuit reclamantului, diagnosticat cu cancer la rinichi, medicamentatia anticanceroasa specifica de care avea nevoie. Stefan Panaitescu, cetatean roman nascut in 1944 si care era domiciliat in Alejd, judetul Bihor, a depus plangerea la CEDO, dar a decedat in decembrie 2006, iar fiul sau a continuat procedura si iata ca, dupa 6 ani, i-a facut dreptate tatalui sau. Astfel, prin Hotararea din 10 aprilie in cauza Panaitescu c. Romaniei, publicata pe site-ul Curtii, CEDO a decis ca Statul roman a incalcat dreptul la viata garantat de Conventie.

Potrivit site-ului https://jurisprudentacedo.com , in aprilie 2005, reclamantul a fost diagnosticat cu cancer, iar o luna mai tarziu a fost operat de o tumora la rinichi intr-un spital public. Dupa operatie, pacientul a constatat ca i se administrasera doar vitamine si o solutie salina, nu insa si tratamentul anticanceros specific de care avea nevoie.

Panaitescu s-a adresat atunci Institutului Oncologic din Cluj Napoca, specialistii de aici recomandandu-i sa continue ingrijirile cu doua medicamente pe care a inceput sa si le administreze in iulie 2005 pe cheltuiala proprie. Aceasta, in ciuda faptului ca instantele romane hotarasera ca, in baza legii nr 189/2000, care contine prevederi referitoare la indemnizarea persoanelor persecutate in 1940 si 1945 pe motive de provenienta etnica, el avea dreptul la acces prioritar si gratuit la ingrijiri si tratamente.

In noiembrie 2005, Panaitescu a introdus o actiune contra autoritatilor sanitare nationale in vederea obtinerii in mod gratuit a celor doua medicamente specifice de care avea nevoie si rambursarea cheltuielilor efectuate pana la acea data cu procurarea lor. Instantele au admis cele doua capete de cerere printr-o hotarare din 12 decembrie 2005, devenita definitiva in aprilie 2006. Autoritatile sanitare au incercat sa se opuna executarii hotararii.

Pacientul a murit cu zile, fiul sau a continuat procesul

Invocand articolul 2 (dreptul la viata) si 3 (interzicerea tratamentelor inumane si degradante) din Conventie, fiul reclamantului, Alexandru Panaitescu, a acuzat in principal refuzul cinic si abuziv al autoritatilor de a executa hotararile judiciare care recunoscusera tatalui sau dreptul la un tratament medical adecvat si gratuity. El a reclamat ca acest refuz a pus in pericol viata tatalui sau, cauzandu-i ample suferinte morale.

Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului au obligat Romania sa plateasca mostenitorului reclamantului suma de 20.000 euro cu titlu de daune materiale si morale. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.