Senatorii şi-au luat liber o lună pentru europarlamentare, deşi nu candidează

Senatorii vor avea liber în perioada 28 aprilie – 26 mai, în urma deciziei luate astăzi în Biroul permanent, ca să poată participa activ, în teritoriu, la campania electorală pentru electorale, chiar dacă ei nu candidează. Evident că îşi vor încasa în toată această perioadă indemnizaţiile şi vor beneficia de privilegiile pe care le au – transport gratuit, diurnă etc.

După revenirea la „muncă” senatorii vor intra peste numai câteva zile în vacanţa oficială de vară, ce se va încheia în septembrie.

Dar cum în noiembrie vor fi alegerile prezidenţiale, este de aşteptat ca în octombrie să-şi ia din nou liber, ca să plece în campania electorală în teritoriu pentru a-i convinge pe alegători cu cine să voteze.

Aflat acum în opoziţie, fostul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, s-a revoltat împotriva măsurii „fără precedent” şi a declarat că senatorii nu ar trebui să primească nici indemnizație de ședință și nici diurnă pentru deplasările la Parlament.

“S-au opus (n.r. — liberalii din Biroul Permanent) pentru că nu are niciun fel de justificare, pentru că nu avem niciun precedent măcar în acest sens. (…) Ne-am opus. Din păcate, am fost într-o tristă minoritate și la Cameră și la Senat”, a declarat Antonescu, la finalul ședinței de grup a senatorilor liberali.

Noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este relaxat din acest punct de vedere, deoarece este independent, dar vicepreşedintele Cristian Dumitrescu (PSD) se simte deja împovărat de responsabilitate.

“Nu e vacanţă, nu este timp liber, din contră, este o perioadă foarte densă din punct de vedere politic şi senatorii vor lucra acolo unde sunt aleşi, în circumscripţiile electorale, aşa cum prevede Regulamentul. Sunt 3 tipuri de alegeri care se desfăşoară în perioada următoare: europarlamentarele, alegerile parţiale şi alegeri locale, în comunităţile unde s-a vacantat postul. Avem această încărcătură electorală foarte mare”, a spus vicepreşedintele Senatului.

Deputaţii vor trebui să se implice în campanie dar şi să legifereze, a anunţat Valeriu Zgonea, precizând că se va găsi “un mix de program al Camerei pentru această perioadă”.

Sâmbătă, 26 aprilie, începe oficial campania pentru Parlamentul European.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.