Stelian Tănase, interimar la TVR. Vezi ce scria în urmă cu 3 zile despre cel ce va fi numit la şefia Televiziunii publice

Stelian Tănase a fost validat vineri de plenul reunit al Parlamentului, cu 405 voturi „pentru” şi două „împotrivă”, să asigure interimatul la conducerea SRTV, după ce Claudiu Săftoiu a demisionat în 10 decembrie, chiar înainte de şedinţa de plen în care i s-a respins Raportul de activitate la şefia acestei instituţii timp de 1 an şi 5 luni. Nemulţumiţi că USL nu a venit cu o soluţie definitivă pentru acest post vacant, deputaţii şi senatorii PDL au părăsit sala de plen. Un interimat înseamnă, de fapt, eliminarea imediată a celui numit în funcţie, dacă va supăra cu ceva PSD sau PNL. Culmea este că de aceeaşi părere era şi Stelian Tănase acum trei zile, când scria pe pagina sa de internet, sub titul “Bătălia pentru TVR”, că “cine va conduce TVR în 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai și prezidentialele din decembrie”.

Redăm integral textul său, cu precizarea că lipsa unor diacritice îi aparţine:

BĂTĂLIA PENTRU TVR 

TANASE 24Sunt mai multe mize legate de cine va fi șef la TVR. Una imediată este controlul televiziunii publice in anul electoral 2014. Legea după care TVR face să aibă un CA identic cu algoritmul din Parlament. Asta face ca orice Guvern sa aibă sub control TVR. Cind nu îi convine ce se intimplă acolo, majoritatea parlamentară respinge raportul și demite conducere TVR. S-a intîmplat și se va mai întîmpla atîta vreme cît actuala lege de organizare și funcționare a TVR rămîne valabilă. Politicienii români nu dau semne că ar dori o televiziune publică independentă redacțional, ci dimpotrivă – că își doresc una care să se supună intereselor celor care dețin puterea.

Ne amintim repetatele scandaluri din TVR  pe această temă. De fapt de cite ori se schimbă deținătorii puterii, în TVR au loc numiri, demiteri, dispar/apar emisiuni și realizatori. Partidele se grăbesc să plaseze la virful TVR și în grila de programe oameni de partid. Cei care lucrează acolo s-au obișnuit cu această situație si se lasă aserviți de guvern, parlament, președinție. Este un oportunism, o adaptare la mediu, care îi ajută să supraviețuiască în TVR. Efectul este o dramatică scădere a credibilității, și – ca efect – a audienței. 

TANASE 23

La un buget de 150 mil. euro/anual, TVR face audiențe sub multe posturi private care au bugete si de 20 de ori mai mici. Originea acestei situații paradoxale este subordonarea TVR politicului.

Cine va conduce TVR in 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai și prezidentialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-președinte al TVRv de către majoritatea USL. Declarațiile publice care dezmint acest adevăr simplu pe care il cunoaștem dintr-o lungă experiență fac parte din acel dublu limbaj și dublu standard cu care deja ne-am obișnuit. În esență aș vrea să văd că USL face azi ce spunea referitor la libertatea de expresie, la independența massmedia, la rolul presei atunci cînd se afla în Opoziție. Dar întotdeauna politicienii au un tip de discurs în Opoziție și o practică pe dos cînd ajung la Putere. Nimic nou”.

STELIAN TANASE

Articolul poate fi vizualizat pe www.stelian-tanase.ro, la secţiunea “Să stăm de vorbă”.

“Nu voi apărea în nicio emisiune”

În această dimineaţă, în faţa membrilor comisiilor reunite pentru cultură, Stelian Tănase a spus că “ieri, pe vremea asta, nu ştiam că mi se va face propunerea să preiau conducerea Televiziunii Române”.

E a arătat că nu va apărea în nicio emisiune de televiziune cât timp va fi la conducerea TVR.

“Am luat o decizie care ține de profesia și de reguli de joc obligatoriu în toată lumea. Cât timp sunt la Televiziunea Publică nu voi apărea niciodată la TVR, nu voi avea o emisiune, nu mă voi pronunța public în cauze publice. Este un sacrificiu, pentru că eu din asta trăiesc de mulți ani. Nu voi apărea nici la alte televiziuni ca partener în emisiuni sau având o emisiune”, a precizat Tănase.

“Marea suferință a Televiziunii sau problema ei în ultimii 10 ani, pentru că din 2005 ea a intrat într-un declin financiar și a început să facă datorii, este credibilitatea ei. În fiecare an și credibilitatea și, în consecință, dacă vedeți, audiențele au declinat, ajungând în momentul acesta să facă mai mici audiențe decât televiziuni care nu au nicio zecime din angajații Televiziunii publice, nicio zecime din echipamente și din bugete. Această situație este paradoxală și trebuie corectată cât se poate de repede”, a mai spus el.

Nu reformă radicală

Potrivit lui Stelian Tănase, Televiziunea publică este într-o situație foarte dificilă în momentul acesta, dar nu va face o reformă radicală.

“Am adunat multe date, tabele. Este o situație în care trebuie luate anumite decizii strategice în ce privește Televiziunea publică pentru a putea fi salvată. S-au făcut pași în acest sens și nu cred că trebuie, dacă ajung la Televiziunea publică, să fac o revoluție, o restructurare, o reformă, lucruri acestea de natură radicală. Trebuie tratată problema cu foarte multă prudență, cu realism și mai ales cu transparență. Fără un sprijin foarte serios din partea dumneavoastră și a altor instituții, în principal Guvernul și câteva ministere care sunt sunt conectate cu problema Televiziunii, nu se va putea face nimic. Un alt lucru care văd că deja a stârnit multe reacții printre amicii mei foști și viitori este chestiunea depolitizării Televiziunii și a faptului că intrăm într-un an electoral”, a explicat el.

Echidistanţă

“Singura poziție înțeleaptă și realistă este să asigur echidistanța Televiziunii în anul care urmează. Nu va fi simplu deloc, dar cred că oricine va ocupa acel loc trebuie să se ocupe de asta cu foarte multă atenție. Trebuie să aibă un dialog cu liderii politici și să îi asigure că va fi într-adevăr echidistant și toți candidații și partidele vor avea condiții egale. Televiziunea publică nu-i televiziune guvernamentală. Este o televiziune publică”, a conchis Tănase.

Mai vechiul coleg de partid, Crin Antonescu, l-a asigurat public de “lipsa oricărei ingerinţe”.

PDL: Au avut timp destul pentru o soluţie definitivă

Însă nu toţi parlamentarii au agreat această numire. Deputaţii şi senatorii PDL au părăsit sala de plen înainte de începerea votului pentru numirea directorului interimar al TVR. La Rareş Bogdan – prima propunere a PNL, care nu a întrunit însă numărul suficient de voturi acum două zile, după ce parlamentarii PSD au părăsit sala de şedinţă pentru a nu îl vota – parlamentarii PDL au rămas în sală şi au votat împotrivă.

“Grupurile parlamentare ale PDL sunt consecvente în privinţa numirii directorului general al TVR cu poziţia pe care am avut-o marţi. Noi considerăm că din data de 10 decembrie, când Raportul de activitate al Televiziunii Române a fost respins în plenul reunit, aţi avut şi timpul, şi majoritatea necesară să veniţi cu o soluţie definitivă la TVR. Noi nu considerăm că e corect şi legal ceea ce faceţi acum, interimat fără mandat imperativ. Ce anume are voie să facă? Mai mult, aţi şi emis o ordonanţă de urgenţă, modificând Legea 41, dând competenţe Birourilor Permanente reunite. Grupurile parlamentare ale PDL părăsesc sala în semn de protest faţă de procedura legală pe care dumneavoastră înţelegeţi să o adoptaţi”, a spus viceliderul deputaţilor PDL Gheorghe Tinel.

Cine este Stelian Tănase

Precizăm că Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, analist politi şi realizator tv.

Dar a fost şi parlamentar, între 1992 şi 1996, calitate despre care vorbeşte într-un interviu interesant, sub titlul “România este pe mâna unor farsori şi impostori”, publicat în Adevărul, în ianuarie anul acesta. “Ce a rămas după lunga vară fiebinte a lui 2012? Amintirea unei “mineriade mediatice””, spune el.

Poziţia sa survine după ce, în 23 iulie 2012, publica pe pagina sa de internet Scrisoarea către Uniunea Europeană, al cărei semnatar era, în cadrul unui “grup de intelectuali români – savanți, universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști”, care preciza că “suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu”. 

Despre primele sale emisiuni tv, Stelian Tănase vorbeşte în interviul “Sunt un om liber”, apărut în cariereonline.ro: “Am realizat prima data in 1999 emisiunea “2+1”, la Antena 1. Spre surprinderea mea, a avut succes. A facut audienta peste asteptari, peste un milion de telespectatori pe editie. Astazi, acea audienta este de vis. A urmat emisiunea mea cea mai buna, “Orient Expres”, care m-a ajutat mult si mi s-a potrivit. Am fost dat afara si, dupa vreo sase luni de pauza, am inceput colaborarea cu un mic post de televiziune unde urma sa sustin in fiecare seara o emisiune”.

Din decembrie 2001 până în februarie 2003 a realizat zilnic, timp de 75 de minute, talkshow-ul “Zece şi un sfert“, la Realitatea TV.

La sfârșitul anului 2003 a realizat, pentru 3 luni (septembrie-decembrie), talk-show-ul zilnic de 52 de minute „Mașina de tocat”, la TVR, însă emisiunea a fost oprită datorită intervenției PSD, partidul aflat la putere, scria presa la acea vreme.

Din 2004 a trecut la Realitatea TV, unde a realizat emisiunile “Zece şi un sfert“ (de luni până joi, câte 45 de minute), apoi din 2006 talskshow-ul “Zece fix”, câte trei zile pe săpăamână, talkshow-urile săptămânale „3×3” și „Tănase și Dinescu”. A continuat, totdată, să publice în “Cotidianul”, “Adevărul” şi Revista 22 – al cărei fondator este”.

Despre cum i-a “trecut glonţul pe la ureche” să conducă Realitatea TV, dar şi despre viaţa lui Stelian Tănase, în interviul din Adevărul “Am făcut compromisuri pentru a supravieţui”, publicat în 29 iunie 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.