Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu? Referendumul costa 20 mil. euro. Se va putea vota oriunde in tara. Vor fi sectii si in strainatate

Guvernul a alocat sambata, din Fondul de rezerva bugetara, 95 de milioane de lei (circa 20 milioane euro) pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, cu 35 mil. lei mai mult decat la referendumul de suspendare din 2007. Campania electorala a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a consultarii publice si se va incheia pe 28 iulie, la ora 7.00. Urnele vor fi deschise in 29 iulie intre orele 8:00 – 20:00, iar romanii vor putea vota oriunde in tara, fara obligativitatea de a-si exprima acest drept doar intr-o anumita circumscriptie electorala. Vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, prin grija Ministerului Afacerilor Externe, condus de Andrei Marga. Intrebarea de pe buletinul de vot a fost stabilita deja de Executiv si publicata in MO: Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?

La referendumul din 2007, Guvernul a cheltuit 60 de milioane de lei. “In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 mil. lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii”, a anuntat Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administratie Publica, imediat dupa incheierea sedintei extraordinare a Guvernului, convocata sambata dimineata.

Pana la pranz erau deja publicate in Monitorul Oficial toate hotararile de guvern adoptate pentru organizarea consultarii publice.

Posibilitatea ca votul sa fie exercitat oriunde in tara poate genera probleme de frauda, ca si in situatii anterioare, a admis ministrul delegat, dar sustine ca Guvernul va dispune prin Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) “masuri deosebite” de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri.

18,3 milioane alegatori, ca la locale

Intrebat daca vor fi luate in calcul datele recensamantului din octombrie 2011 – care nu sunt inca finalizate de Institutul National de Statistica (INS), dar din datele preliminare reiese ca  pe teritoriul Romaniei sunt doar circa 19 milioane locuitori –, asa cum a cerut premierul Victor Ponta, sau vor fi operate datele recensamantului anterior, din 2002, potrivit carora Romania este prezentata cu 22 milioane locuitori, Dobre a spus ca nu exista decat o singura cifra, respectiv cea a cetatenilor romani aflati deja pe listele electorale, ca si la alegerile locale.

Au dreptul sa voteze toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) implicati in acest proces vor fi alesi duminica prin tragere la sorti, iar partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in Biroul Electoral Central si in celelalte birouri electorale.

Pentru dotarea sectiilor de votare, la nivelul localitatilor vor fi utilizate, in mare masura, materialele folosite si la alegerile generale locale.

Comisia Tehnica Centrala va fi condusa de ministrul Administratiei si Internelor.

Ponta: E foarte simplu: DA sau NU

Victor Ponta a apreciat ca, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decat la alegerile locale: “Este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla «Da» sau «Nu»”, a spus el in sedinta Guvernului.

Executivul a stabilit si modelul pentru buletinele de vot, stampilele, timbrele autocolante si procesele-verbale care vor fi folosite la referendumul national din 29 iulie.

MAI, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administratia Bazelor de Date, va selecta si prelucra datele privind cetatenii cu drept de vot, va tipari si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in 3 exemplare.

Tiparirea buletinelor de vot se va asigura de catre MAI, prin Regia Autonoma “Monitorul Oficial”.

Confectionarea stampilelor cu mentiunea “VOTAT” si a timbrelor autocolante se asigura tot de MAI, prin Regia Autonoma “Monetaria Statului”, respectiv Compania Nationala “Imprimeria Nationala” – S.A.

Marga se ocupa de voturile din strainatate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), condus de Andrei Marga, un adversar declarat al lui Traian Basescu, va organiza si dota biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii, precum si sectiile de votare din strainatate ale Romaniei.

Totodata, va furniz in timp util datele necesare pentru numerotarea acestora si stabileste necesarul de timbre autocolante si stampile cu mentiunea “VOTAT” pentru sectiile de votare din strainatate.

Basescu, reconfirmat in 2007 de 74,48% din romani 

Amintim ca Traian Basescu a fost reconfirmat la referendumul din 19 aprilie 2007, cu urmatorul rezultat: 6.059.315 de romani (74,48%) au votat pentru ramanerea lui in functia de presedinte, iar 2.013.099 (24,75%) au votat impotriva.

La urne s-au prezentat 8.135.272 de romani (44,48%) din  18.301.308 cetateni cu drept de vot, iar 62.858 de voturi (0,77%) au fost declarate nule.

Dobre: Daca Basescu va fi demis, organizam alegeri in 90 de zile

Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administratie Publica, a declarat ca, daca Presedintele va fi demis, Guvernul va organiza prezidentiale in maxim 90 de zile.

“Daca nu, se intampla ca in 2007”, a spus el. Adica presedintele revine cu puteri depline la Cotroceni, parlamentarii nu patesc nimic, iar romanii raman “usurati de 20 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.