SURI SPED: Focus pe ceea ce contează

Povestea Suri Sped reprezintă rețeta prin care o firmă mică poate rămâne independentă și poate funcționa profitabil, fără a recurge la compromisuri.

Apărută în 2010, în plină criză, firma a învățat, încă de la început, să folosească cât mai bine oportunitățile existente.

Inițial, Suri Sped a funcționat în calitate de casă de expediție, iar, după primul an de activitate, a început să exploateze propriul parc.

„Începând cu 2011, ne-am cumpărat propriile camioane și, de atunci, am achiziționat doar autovehicule noi. Am ales camioanele DAF, pentru că am considerat că acestea oferă cel mai bun raport preț-calitate”, a arătat Florin Neamțu, director general Suri Sped.

Fără costuri neprevăzute

Pentru a avea costuri predictive și competitive, Suri Sped are un parc de camioane nou. Practic, autovehiculele sunt înlocuite la fiecare trei ani, fiind, în toată această perioadă, acoperite de contracte de mentenanță și reparații, inclusiv tractare.

„Plătim o sumă lunară care acoperă toate aceste costuri. În acest fel, nu riscăm să apară costuri neprevăzute. În nouă ani de operare a flotei, nu am avut niciun fel de problemă, iar camioanele sunt returnate la fiecare trei ani. Achiziția o facem prin credit bancar”, a declarat Florin Neamțu.

De asemenea, este stabilit de la început prețul de buy-back și condițiile în care camioanele sunt returnate.

Iar acest model de achiziție și-a dovedit deja utilitatea.

„La semiremorci, suntem la al doilea ciclu, iar la camioane începem deja al patrulea ciclu de înlocuire. Acest sistem are numeroase avantaje – știm exact ce costuri avem în cei trei ani de exploatare, avem promisiunea de răscumpărare…”, a explicat directorul general Suri Sped.

Semiremorcile sunt exploatate șase ani și sunt acoperite de contracte de mentenanță în mod similar cu autovehiculele.

„Semiremorcile sunt Schmitz Cargobull și, pentru ultimele cinci unități achiziționate, am optat pentru agregatul lor. În prețul de achiziție, avem incluse mentenanța și reparațiile pe patru ani și am optat inclusiv pentru soluția lor telematică”, a completat Florin Neamțu.

Reprezentanții carosierului sunt conectați prin soluția telematică la agregatele de pe semiremorci și sesizează orice eroare în funcționare.

„În aceste cazuri, sunt sunat și au fost momente în care am știut înaintea șoferului că agregatul s-a oprit în mod anormal. În plus, dacă este cazul, producătorul ne informează asupra celui mai apropiat service și face programările necesare (inclusiv transmite necesarul de piese). Viteza de reacție este foarte bună și, mulțumită contractului pe care îl avem, nu avem nici problema plăților”, a declarat directorul general Suri Sped.

200.000 km/an pentru fiecare camion

La prima vedere, această abordare „comodă” ar putea avea un impact negativ asupra costurilor – stabilitatea și siguranța nu înseamnă, în general, și o bună profitabilitate.

Însă strategia Suri Sped a fost aceea de a pune accent pe performanțele operaționale.

Florin Neamțu, director general Suri Sped: „În transporturi, banii care se câștigă vin din economii. Pentru că motorina, șoferii sau taxele de drum reprezintă costuri similare pentru toate firmele. Avem camion cu peste 500.000 km la care nu am schimbat plăcuțele de frână. Anvelopele pe semiremorcă ne țin, de asemenea, 400-500.000 km. Suntem foarte atenți la presiunea în anvelope și la permutări. Practic, în trei ani schimbăm un singur set de anvelope”

Camioanele ating și chiar depășesc 200.000 km parcurși pe an, în ciuda faptului că discutăm despre operațiuni clasice de import/export. Practic, fiecare camion este exploatat în echipaj, în plus firma având și șoferi suplimentari, pentru parcursul în România. Întreaga flotă este specializată pe transportul frigorific și, chiar dacă discutăm despre echipamente scumpe, costul pe kilometru al Suri Sped este unul foarte competitiv.

„Conform calculelor pe care le-am făcut, costul pe kilometru înregistrat de firma noastră este de 0,84 euro. Într-o lună plină, depășim 20.000 km parcurși cu un camion”, a spus Florin Neamțu.

Pentru cele 10 camioane care compun flota Suri Sped, firma dispune de 22 de șoferi, iar consumul mediu țintit și, de cele mai multe ori, atins este de sub 25 l/100 km, chiar dacă marfa la transportul frigorific este, în general, grea. Toate mașinile sunt limitate la 85 km/h.

„Echilibrăm cursele astfel încât să nu depășim ținta de aproximativ 600.000 km parcurși de un camion în trei ani și, totodată, pentru a ne asigura că fiecare șofer conduce un număr similar de kilometri. Ne bazăm pe șoferii noștri, pe experiența acumulată de aceștia și știm că se pot descurca în orice situație. Avem șoferi cărora le comunicăm cursele pe următoarele două săptămâni și apoi nu trebuie să mai vorbim. În general, cunoaștem programul de transport cu multe zile înainte”, a adăugat Florin Neamțu.

„Seriozitatea este singurul atu”

Suri Sped nu țintește încheierea unor contracte mari. Firma s-a specializat pe frig și, totodată, pe anumite zone – Olanda, Belgia, iar, în sezon, Grecia.

„Pe piață, nu poți să convingi altfel decât prin seriozitate. Acesta este singurul atu important. Nu țintim contracte mari. Am încercat, într-un an, o colaborare cu o firmă mare, care ne asigura rulajul pentru întreaga flotă. La început a fost bine, însă apoi au început să ne dea curse tot mai proaste, în încercarea lor de a atrage și alți transportatori, cărora le dădeau cursele mai bune. Ne-am pierdut independența și nu a fost bine. Astăzi, avem câțiva clienți cu care lucrăm permanent și a căror nevoie de transport o cunoaștem. În plus, urmărim sezonalitatea diferitelor mărfuri”, a explicat Florin Neamțu.

Flota noua și tehnologia modernă asigură un serviciu de calitate și, totodată, transparent.

Noua generație de semiremorci frigorifice oferă monitorizarea permanentă a temperaturii și toate informațiile sunt disponibile pe internet, astfel clienții putând avea un control mult mai bun asupra condițiilor în care sunt transportate mărfurile.

„Clienții care solicită acest lucru primesc de la noi un link și pot să își urmărească marfa din momentul plecării și până la destinație (temperatură, poziție și deschideri ușă). În plus, pentru a veni în întâmpinarea clienților, noile semiremorci achiziționate au toate sistemele de ancorare posibile. Toate sunt double deck și ultima comandată are înălțime interioară crescută la 2,7 m”, a arătat directorul general Suri Sped.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.