Toamnă lungă – prognoza octombrie-decembrie (ANM)

Valul de ploi din ultimele zile nu trebuie să ne îngrijoreze; joi va începe să se încălzească iar de săptămâna viitoare vom avea timp de trei luni temperaturi peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării, relevă prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie, publicată astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Regimul precipitațiilor va fi însă unul excedentar în unele zone.

În octombrie, temperaturile medii lunare vor fi peste norme în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de mediile climatologice, stabilite la 9,6 grade Celsius.

Astfel, sunt prognozate următoarele temperaturi medii:

– în Banat: 10…13 grade

– în Crișana: 10…11 grade

– în Dobrogea: 11…14 grade

– în Maramureș: 9…10 grade

– în Transilvania: 6…10 grade

– în Oltenia: 8…12 grade

– în Muntenia: 9…12 grade

– în Moldova: 5…12 grade ).

Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendință de excedent în cea mai mare parte a țării față de media multianuală a perioadei, de 43,5 l/mp.

În noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepția sud-estului și local sudului și vestului țării, unde acestea se pot situa peste normele climatologice ale perioadei, de 3,8 grade Celsius.

Iată valorile medii:

– în Banat: 4…7 grade

– în Crișana: 4…6 grade

– Dobrogea: 5…8 grade

– în Maramureș: 3…5 grade

– în Transilvania: 0…5 grade

– în Oltenia: 2…6 grade

– în Muntenia: 3…6 grade

– în Moldova: 0…5 grade.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, mai puțin în centrul și local în nordul și estul țării, unde vor fi posibile cantități medii peste norme.

În decembrie, prima lună de iarnă, estimările meteorologilor arată că temperatura aerului va avea valori termice în general apropiate de mediile multianuale, dar în sud-estul și local în sudul și vestul țării vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit.

Media multianuală a lunii decembrie, stabilită luându-se în calcul perioada 1981-2010, se situează la-0,8 grade Celsius.

Iată temperaturile medii:

– în Moldova și Transilvania: între -5 și zero grade Celsius

– în Maramureș: între-2 și zero grade

– Oltenia: între -2 și 1 grad

– în Muntenia: între -1 și 1 grad Celsius

– în ,Crișana:  între 0 și 1 grad Celsius

– în Banat: între 0 și 2 grade Celsius

– în Dobrogea: între 0 și 3 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul țării fiind posibile valori peste medii, iar în sud, sub normele lunare de 44,8 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.