Toate importurile de fructe din Turcia, controlate la pesticide

Toate importurile de fructe din Turcia vor fi supuse controlului amănunţit, după ce ANSVSA şi Ministerul Agriculturii au depistat şi distrus 120 de tone de grapefruit ce depăşeau limita de reziduuri de pesticide, a anunţat, marţi, ministrul Daniel Constantin. Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă “imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de 6 transporturi din Turcia, a câte 20 de tone fiecare. “Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

“Este un fungicid folosit pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la aceste plante care, folosit în cantităţi maxime, poate aduce efecte negative şi animalelor, dar în special consumului uman”, a spus Constantin.

Întrebat dacă, din cauza acestei probleme, Turcia este un “punct suspect” în ceea ce priveşte importurile, Constantin a răspuns că “deja este”.

“De aceea, cel puţin o perioadă de acum înainte trebuie să analizăm cu mai mare atenţie toate importurile de fructe din Turcia”, a spus Constantin.

Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică, potrivit Ministerului Agriculturii, serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către autorităţile competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.