Traian Basescu: „Este exact ca in ’46, cand s-a numarat pana au castigat comunistii”

Traian Basescu a atentionat, duminica, Guvernul Ponta sa nu ii scoata de pe listele electorale pe romanii cu domiciliul sau rezidenta in strainatate, intrucat nicio lege nu permite acest lucru. El a aratat ca, de fapt, la referendum ar fi trebuit inclusi pe lista si 460.000 de romani cu locuinte in afara tarii. Presedintele suspendat s-a declarat ingrijorat de felul cum va arata Romania la 31 august, data la care Curtea Constitutionala se va pronunta asupra referendumului, si a facut un apel catre Guvern la responsabilitate. Cat despre demisia care i se tot cere de catre adversari, Basescu a respins-o categoric: „Un presedinte nu abdica. Ar fi cea mai mare lasitate sa demisionez, ar fi finalizarea cu succes a loviturii de stat”.

„Intr-o tara democratica, dupa alegeri, nu poti sa schimbi regulile. E exact ca in ’46, cand s-a votat pana cand au castigat comunistii. Sau s-a numarat pana au castigat comunistii. Nu putem sa ne intoarcem in ’46, pentru ca acum nu avem tancuri pe teritoriul tarii”, a afirmat Traian Basescu, intr-o declaratie sustinuta la sediul de campanie.

Despre minireferendumul anuntat de ministrul de Interne Ioan Rus, presedintele suspendat a spus ca „trebuie sa fii caraghios sa vrei sa faci pe cineva sa creada ca populatia Romaniei se determina prin ciocanit la usa, in loc sa te uiti in actele de stare civila ale statului roman”.

„Acolo ii vezi pe cei nascuti, pe cei care au implinit 18 ani, pe cei care au decedat. Institutiile dau lista electoratului, nu ciocanitul la usa. Am vazut imagini pe care se radea la televiziunile straine, in care ministrul de Interne explica cum va ciocani la usa la nea Vasile, si nu stiau cine e nea Vasile. Ei au ajuns la punctul la care cred ca nu mai pot sa dea inapoi. Eu le recomand sa dea inapoi, e o recomandare amicala”, a adaugat Basescu.

El a insistat ca va face zilnic declaratii pana la 31august, pentru ca este de datoria sa sa le explice romanilor ce se intampla si ce vrea sa faca USL.

Suntem de fapt 19 milioane de alegatori

De asemenea, el a aratat ca cifra de 18,3 de milioane de alegatori folosita pentru lista electorala de la scrutinul de pe 29 iulie este aceeasi de la alegerile locale din iunie, iar BEC a validat-o, insa in mod normal ar fi trebuit inclusi, potrivit Constitutiei, dar si a legii pentru alegerea presedintelui si a legii referendumului, si cei 460.000 de cetateni romani care au oficial, in baza datelor de la Evidenta Populatiei din Romania, domiciliul declarat in strainatate.

“Daca s-ar face corect cifra electorala pentru destituirea presedintelui, ea ii include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus cei 460.000 de cetateni romani care au domiciliu in strainatate”, a explicat Basescu.

„Guvernul este intr-o oaresicare belea daca citeste Legea presedintelui si Legea referendumului”

“Cvorumul, cand vine vorba de alegerea sau destituirea presedintelui, este format din toti cetatenii Romaniei, indiferent unde locuiesc (…) Guvernul este intr-o oaresicare belea daca citeste Legea presedintelui si Legea referendumului”, a continuat, in stilul propriu,  presedintele suspendat.

Totodata, el s-a aratat convins ca judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)  nu vor putea modifica cifra electorala de 18,3 milioane confirmata la BEC.

“Guvernului ii recomand sa nu mai incerce sa mistifice legea pentru ca la momentul adevarului sunt convins ca judecatorii CCR vor citi legea si nu vor putea sa modifice nici cifra electorala data la BEC, iar Guvernul nu va putea nici sa explice Curtii ca, pentru demiterea presedintelui, i-au scos din lista permanenta pe cei care nu sunt in tara. Nu exista justificarea sa reduci artificial legea. Guvernul s-a pus intr-o situatia penibila fata de toata lumea”, a spus presedintele suspendat.

“Celor care isi primesc instructiunile prin editorialele din Vocea Rusiei: Romania are Constitutie si legi”

“Celor care isi primesc instructiunile prin editorialele din Vocea Rusiei le spun ca Romania are Constitutie si legi in ceea ce priveste presedintele tarii si cum este demis. Cei care informeaza opinia publica si Guvernul Romaniei sa citeasca legile”, a atentionat el.

„Din punct de vedere electoral, s-au creat legi pentru fiecare tip de actiune electorala: alegerile locale au o lege, alegerile parlamentare au o lege, alegerile pentru Parlamentul European au o lege care ne spune ce facem in acest caz, alegerile pentru presedinte au si ele o lege a lor. Ce ne spune Constitutia, mama legilor: la art. 81, alin. 2, cu privire la alegerea presedintelui Romaniei: este declarat castigator candidatul care a intrunit 50+1% din votul celor inscrisi in listele electorale. Daca asa se alege, asa se si destituie”, a adaugat Traian Basescu.

„Listele pentru referendum includ listele permanente si listele speciale”

Presedintele suspendat a precizat ca listele electorale includ listele permanente si listele speciale.

„Legea referendumului prevede ca orice cetatean roman poate vota pe liste suplimentare in afara localitatii in care are domiciliul. Demiterea presedintelui Romaniei se poate face daca a intrunit votul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale. Nu este vorbe despre liste permanente, ci de liste electorale, care includ toate felurile de liste”, a explicat presedintele suspendat.

„Frenezia electorala de pe vremea Guvernului Tariceanu”

„Printr-o ordonanta din 2008, tot intr-o perioada de frenezie electorala, Guvernul Tariceanu a dispus sa fie scosi din listele electorale permanente pentru alegeri parlamentare si locale cetatenii care nu au domiciliul in tara. Nu s-a referit insa si la alegerile prezidentiale si la referendum”, a anuntat Basescu.

El a precizat ca cifra oficiala este cea acceptata de BEC, in baza careia s-au desfasurat alegerile: 18,3 milioane.

„Nu sunt trist, pentru ca am citit legea”

„Unii domni se intreaba de ce Basescu nu e trist: Nu sunt trist, pentru ca am citit legea.

Sunt sigur ca la CCR se va face o citire corecta a legii, in ceea ce priveste listele electorale pentru referendum. Constitutia Romaniei spune exact ce inseamna listele electorale: “Nu mai umblati la nea Vasile, nu mai umblati la diaspora. Cvorumul, cand vine vorba de alegerea sau demiterea presedintelui, e format din cetatenii cu drept de vot pe care Romania ii are, indiferent unde locuiesc””, a insistat presedintele suspendat.

El a facut apel la mass-media sa inceteze sa creeze confuzie, aratand ca induce in populatie tensiune inutila.

„Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31 august”

Pe de alta parte, a facut un apel la responsabilitate atat catre Curtea Constitutionala, cat si catre Guvern, declarandu-se ingrijorat despre modul cum va arata Romania la 31 august, data la care Curtea Constitutionala se va pronunta asupra referendumului din 29 iulie.

”Sunt ingrijorat de cum va arata Romania pe 31 august. Am intrat intr-o cursa contra-cronometru a prabusirii tarii, lipsiti de credibilitate externa sa putem imprumuta bani, lipsiti de credibilitate pe piata interna sa putem imprumuta bani la niste rate acceptabile, peste 4 milioane de cetateni care au datorii la banci si deprecierea leului ii afecteaza profund, 6 milioane de pensionari carora li s-a impus un impozit de 5,5% in 2010 pentru sanatate, iar astazi, prin depreciere, au pierdut de 2-3 ori mai mult din puterea de cumparare a pensiilor. Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31 august, de aceea imi permit sa fac un apel la CCR si la Guvern, un apel la responsabilitate”, a mai spus Basescu.

“Unde va ajunge credibilitatea Romaniei, dupa acest proces de intoxicare”

Presedintele suspendat a adaugat ca nu vrea sa isi imagineze unde va ajunge credibilitatea Romaniei pe pietele financiare internationale si pe piata interna, daca se va continua „acest proces de intoxicare, care, imi pare rau, are foarte multe mesaje preluate de la Vocea Rusiei”.

„Ii rog pe analistii de la televiziuni – nu le mai numesc – sa vorbeasca in conformitate cu legile tarii, nu cu instructiunile pe care le primesc prin radio. Poate preluati mesaje din presa occidentala, sunt mai adevarate si mai apropiate de noi”, i-a indemnat Traian Basescu pe jurnalistii de la televiziune.

„Va prezint maine ce inseamna devalorizarea leului in raport cu pensiile, ce sume uriase se pierd”

”Imi imaginez ce se va intampla din 5 pana in 31 – sunt 26 de zile – cu moneda nationala, cu ratele cetatenilor, cu pensiile amaratilor astora de pensionari, prin devalorizare. (…) Deci cred ca, din punctul acesta de vedere, Romania este intr-un risc major si vreau sa am constiinta impacata ca am spus-o, asa cum sunt, suspendat, dar responsabil: 31 august poate fi prea tarziu. (…) Sunt realmente ingrijorat de prelungirea acestei crize. Daca vreti, va fac un calcul si va prezint maine ce inseamna devalorizarea leului in raport cu pensiile, ce sume uriase se pierd”, a precizat Traian Basescu.

„Presedintii nu abdica”

Presedintele suspendat a mai declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece aceasta ar fi “cea mai mare lasitate” si ar duce la “finalizarea cu succes a loviturii de stat” data de USL.

„M-am gandit si ar fi cea mai mare lasitate. V-am mai spus ca presedintii nu abdica, nici nu pot si demisia mea ar fi atingerea obiectivului celor care au dat lovitura de stat si nu vreau sa isi atinga obiectivul. Daca va spune Curtea Constitutionala altfel, foarte bine, imi voi scoate palaria, imi iau bocceluta si am plecat ca am o meserie, stiu ce sa fac. Dar altfel ar fi ridicol ca eu insumi prin atitudine, prin actiunea mea sa duc la finalizarea cu succes a loviturii de stat”, a raspuns el intrebarii unei jurnaliste.

“Mai mult decat atat, ca presedinte suspendat legal, nu pot demisiona dintr-o functie pe care nu o am in momentul de fata, cea de presedinte”, a spus el.

 „Demisia in schimbul unui Parlament unicameral ceu 300 de membri”

Pe de alta parte, Traian Basescu a reamintit despre oferta sa facuta USL: demisia sa contra punerii in aplicare a referendumului validat in 2009, privind revizuirea Constitutiei, cu un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

„Au un partener in mine pentru a reduce numarul de parlamentari si a reduce mandatul presedintelui la 4 ani. Tin mult sa demonstrez ca votul romanilor este important. Atunci am avut un referendum validat. Daca nu vor asta, nu au in mine un partener”, a conchis Basescu, duminica seara, intr-o conferinta la sediul sau de campanie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.