Trei oferte pentru CFR Marfă

Trei oferte au fost depuse, până miercuri la ora 16.00 – termenul limită -, pentru achiziţionarea a 51% din acţiunile CFR Marfă: două aparţin firmelor din România, Grup Feroviar Român (GFR) şi Transferoviar Grup – în asociere cu Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria -, şi una – unui investitor din Statele Unite ale Americii, OmniTRAX Inc., potrivit Ministerului Transporturilor. Deschiderea plicurilor cu documentele de participare va avea loc joi, 9 mai, la ora 11.00, iar verificarea şi analizarea acestora se va face până în data de 15 mai, ora 12.00, când se va întocmi lista investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă, precum şi lista celor respinşi.

Grup Feroviar Român, deţinut de Gruia Stoica şi Vasile Didilă, este o societate cu capital social integral privat şi prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Transferoviar Grup, companie controlată de omul de afaceri Călin Mitică, este înfiinţată din 2003 şi asigură servicii de transport/logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionează infrastructură feroviară, construieşte căi ferate, drumuri şi autostrăzi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicată în dezvoltarea infrastructurii feroviare private, în acest moment având în execuţie terminalul de containere din Aiud. Activează şi pe piaţa din România, şi pe piaţa externă. Compania deţine participaţii majoritare în cadrul firmelor UV Aiud şi Transferoviar Călători.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii de tradiţie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste 2 miliarde de euro în domenii cum sunt managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială. Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a unităţii de transport de marfă a Căilor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services.

OmniTRAX Inc., înregistrată în Denver, Colorado, este una dintre cele mai importante companii feroviare şi de management al transporturilor private din America de Nord, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.