Tribunalul Bucuresti: Medicii Spitalului Floreasca au incercat sa amane nejustificat incarcerarea lui Nastase

Tribunalul Bucuresti (TB) arata, in motivarea deciziei prin care a dat pentru a doua oara ok-ul politistilor sa puna in aplicare mandatul de incarcerare a lui Nastase, ca medicii de la Spitalul Floreasca, intruniti in Comisia multidisciplinara, “nu incearca decat sa amane, in mod nejustificat si cu nesocotiarea dispozitiilor legale in materie, externarea persoanei condamnate Adrian Nastase in vederea conducerii sale la un loc de detentie, in temeiul normelor de procedura penala”. Astfel, comisia nu a motivat de ce doar la acel spital se puteau face proceduri medicale, ingreunand astfel in mod nelegal externarea lui Nastase pentru ducerea sa intr-un loc de detentie.

“Nici aprecierile Comisiei multidisciplinare intrunite in cadrul Spitalului Floreasca, reluate in adresa inaintata de spital catre Politia Capitalei, Serviciul investigatii Criminale, nu pot impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii cu privire la condamnatul Adrian Nastase. Acestea nu incearca decat sa amane, in mod nejustificat si cu nesocotiarea dispozitiilor legale in materie, externarea persoanei condamnate Adrian Nastase in vederea conducerii sale la un loc de detentie, in temeiul normelor de procedura penala. Astfel, nu se motiveaza deloc de ce luarea masurilor de siguranta in urma anesteziei generale, monitorizarea evolutiei post operatorii si cea cardiologica de specialitate a condamnatului, si nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decat in Spitalul Floreasca“, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti prin care a constatat ca politistii pot pune in aplicare executarea hotararii de condamnare definitiva a lui Nastase.

Decizia de tratare intr-un spital civil, doar la cererea organelor judiciare

Tribunalul mai noteaza ca acea Comisie multidisciplinara poate aprecia daca afectiunile persoanei condamnate se pot trata sau nu in reteaua sanitara a ANP, insa numai la cererea organelor judiciare.

Cat despre patologia complexa reprezentata (…), aceasta este preexistenta internarii si, in lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul Floreasca, nu ar fi impiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detentie.

Detinutii au retea sanitara proprie

Instanta mai arata ca, pentru asigurarea asistentei medicale persoanelor private de libertate in cadrul administratiei nationale a penitenciarelor functioneaza o retea sanitara proprie care cuprinde cabinete de medicina primara, dentara, farmacii, puncte farmaceutice, infirmerii, cabinete si ambulatorii de specialitate, penitenciare spital si mijloace de transport medical.

Totodata, Tribunalul mai precizeaza ca penitenciarele-spital asigura aplicarea normelor si reglementarilor privind promovarea si pastrarea starii de sanatate a persoanelor private de libertate in conditii similare celor oferite in reteaua sanitara publica si in concordanta cu legislatia proprie a sistemului penitenciar, in structura medicala a acestora intrand si sectii/compartimente de chirurgie, chirurgie generala, toracica, ortopedie, traumatologie, ORL, oftamologie, urologie, plastica si microchirurgie reconstructiva precum si altele.

Instanta mai arata ca una dintre primele masuri la sosirea in penitenciar a unui condamnat definitiv de catre instanta este aceea de a i se face o serie de teste medicale ce se depun la dosarul de penitenciar al acestuia. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.